Latin-Amerika is jelentkezett újabb szíriai menekültek befogadására

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Sőt, Chile nem csak szíriaiakat vár. Igaz, Uruguayban épp most tüntettek szíriai bevándorlók, mert nyomorúságos körülmények közé kerültek. Azt mondják, nem azért jöttek el a háborúból, hogy éhen haljanak.


Brazília tárt karokkal várja a szíriai menekülteket – üzente a brazil függetlenségnap alkalmából készült videoüzenetében Dilma Rousseff államfő. Brazília 2011 óta több mint kétezer szíriait fogadott be, ennyit egyetlen más latin-amerikai ország sem. Rousseff külön is kitért a török partoknál vízbe fulladt szíriai kisfiú, Aylan Kurdi és családja esetére, hangsúlyozva, hogy ez az egész világot ráébresztette felelősségére.A venezuelai elnök, Nicolas Maduro utasította külügyminiszterét, hogy tegyen lépéseket 20 ezer szíriai befogadására.

A chilei elnök, Michelle Bachelet továbbment, azt mondta, készek minden nációt befogadni, és létszámkorlátot sem szabnak. Chilében 300 ezer fős arab kisebbség él, amely 100 szíriai menekült család ellátásához kínált fel segítséget.

Ám Dél-Amerikában korántsem zökkenőmentes a menekültek integrációja. Uruguayban hétfőn tavaly októberben érkezett szíriai menekültek tüntettek nyomorúságos helyzetük miatt. „Nem azért menekültünk el a háborúból, hogy szegénységben haljunk meg. Ez nem alkalmas hely menekülteknek” – mondta egy 36 éves szíriai az AFP hírügynökségnek. Az uruguayi letelepítési program a gyerekes családoknak lakhatást és szerény jövedelmet kínál, de ez a magas megélhetési költségekre nem elég, ráadásul a menekültek elkülönítve élnek, ami nem segíti beilleszkedésüket.