Látásból ismerte őket, vény nélkül kapták a brutális nyugtatókat

Forrás: Google Street View

-

Visszavonták a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és 5 millió forint bírságot szabtak ki, mert súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó szabályokat.


A vizsolyi patika egy év alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer adott ki vény nélkül. Ezekből 21 készítmény (18 157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik, és kizárólag vényre adható ki még orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek – amennyiben végzettségét igazolni tudja – vényköteles gyógyszer legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben vény nélkül is kiadható. Ám a pszichotróp anyagként minősített gyógyszer számukra is csak recept ellenében adható ki - írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A legnagyobb mennyiségben Xanax-ot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített jogszerűtlenül a patika. A vény nélkül kiadott tételek listáján megtalálható a Contramal, az Eunoctin, a Germicid, a Helex, a Noacid, a Peritol, a Proviron, a Ralgen, a Seduxen, a Stilnox és a Zopigen is.

A gyógyszertár 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. Az ellenőrzéskor a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta: “név szerint nem ismerte őket, csak látásból”.

Ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő – klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid tartalmú – készítmények, melyek az ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes alkohollal együtt bevenni.

A patikabezáratás nem megszokott gyakorlat, a tisztigyógyszerészi szolgálat nagyon ritkán él ezzel a lehetőséggel. A hatóság mostani határozott fellépése nem véletlen – írja Pozsgay Csilla. Az OGYÉI főigazgatója szerint a tisztigyógyszerészek a jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták.