Lassul a növekedés

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Az elmúlt évek fellendülése után ismét lassul a gazdasági növekedés a világban – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.


A szakértő szerint az európai gazdasági folyamatokra is hatással van az, hogy az alacsony olajár miatt kevesebbet vásárolnak az olajtermelő országok, emellett lassul a kínai gazdaság, és az unió belső gondokkal is küzd. Ez utóbbira példaként említette az olasz gazdaság sérülékenységét és az államadósság magas szintjét több országban is.

A munkanélküliség sem csökken az EU-ban olyan mértékben, ahogyan az kívánatos volna, miközben munkaerőhiány is van egyes területeken. A munkaerőpiac átalakulóban van az unióban – például előtérbe kerül a robotok alkalmazása –, az átállás pedig gondokkal jár. Más képzettségű emberekre van és lesz szükség, mint 15 évvel ezelőtt – mondta az elemző.

Emellett a válság előtt a világgazdaság folyamatosan nőtt, az infláció alacsony szinten maradt, vagy nem is volt. Ezt segítette, hogy a kínai gazdaság olcsó termékeket tudott szállítani. Most viszont várható az infláció „felpörgése” részben az üzemanyagok árcsökkenésének lassulása, illetve több országban a belső kereslet növekedése miatt.

Az elemző szerint Magyarországon is a fejlett országokhoz hasonló a helyzet. A gazdasági növekedés 3 százalékhoz közeli értékének eléréséhez kedvező környezetet biztosít, hogy néhány nagyobb beruházás jön Magyarországra, és az uniós források lehívása is újra beindul. Emiatt a munkanélküliség csökken, és alacsony szinten áll az országban. De az infláció várhatóan a közeljövőben gyorsul majd, 3 százalék körüli szintre emelkedhet – mondta Németh Dávid.