Lassú lehetett a T. rex – nem volt elég erős lába a futáshoz

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tyrannosaurus rex nem tudott gyorsan futni – állítják a Manchesteri Egyetem kutatói.


Az őslénykutatók körében évtizedek óta heves vita folyik arról, tudott-e futni a Tyrannosaurus. A korábbi biomechanikai modellek szerint a krétakorszakban élő húsevő akár 75 kilométeres óránkénti sebességre is felgyorsulhatott. A Manchesteri Egyetem szakemberei azonban úgy vélik: méretei miatt alighanem a lábát törte volna, ha megpróbál ilyen sebességre kapcsolni.

„Az izmoknak elegendő erőt kell biztosítaniuk a gyors helyváltoztatáshoz, és ezzel párhuzamosan a csontváznak is el kell bírnia a nagy sebesség okozta terhelést" – mondta William Sellers professzor. Szerinte a T. rex esetében itt véget is ért a történet, mivel a ragadozó csontszerkezete nem volt elég erős a futáshoz.

A szakemberek a T. rex járását és a helyváltoztatásban részt vevő szerveinek felépítését és működését szimulálva állapították meg, hogy a dinoszaurusz nagyjából 5 méter per másodperc gyaloglási sebességre volt képes, ami 18 kilométeres óránkénti sebességet jelent. Ezért Sellers szerint az eredményeik fényében a zsákmányszerzési módszereit is érdemes újragondolni.

„Biztosan nem volt képes üldözni a gyorsan mozgó zsákmányokat. Ami azt jelenti, hogy olyan vadászati technikák maradtak a számára, mint a lesben állás, és természetesen az olyan félre söpört elméleteket is újra kell gondolni, mint, hogy a T. rex dögevő volt" – mondta.

A Tyrannosaurus és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek a tápláléklánc csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.