Lassan stabilizálódik Oroszország gazdasága

Fotó: AFP / MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / MIKHAIL KLIMENTYEV

-

Megkezdődött az orosz gazdaság kilábalása a csaknem két éve tartó recesszióból. De a szegénység még így is nagy.


Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Ba1 szintű - a befektetési ajánlású kategória alsó határától egy fokozattal elmaradó - orosz államkötvény-besorolás kilátását a Moody's Investors Service. Megkezdődött az orosz gazdaság kilábalása a csaknem két éve tartó recesszióból - írja a Privátbankár.hu.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az orosz kormány középtávú államháztartási konszolidációs stratégiája várhatóan csökkenti az orosz költségvetés függőségét a nyersolaj- és földgázbevételektől.

A Moody's szerint az orosz kormány által a tavalyi év végén felélesztett három évre szóló költségvetési keretprogram - az első középtávú államháztartási terv azóta, hogy az eredetileg 2015-2017-re meghirdetett konszolidációs programot az olajárak összeomlása irreálissá tette - nagyra törő költségvetési konszolidációs stratégiát tartalmaz, konzervatív kiadási és bevételi előrejelzésekkel.

A program alapján a GDP mért államháztartási hiány 2017 és 2019 között évente hozzávetőleg egy százalékponttal csökken, kordában tartva az államadósság növekedését.

A hitelminősítő szerint azonban a fordulat ellenére az orosz gazdaság potenciális növekedési üteme továbbra is meglehetősen gyenge a hasonló bevételi szintű más gazdaságokhoz mérve, és ez a tényező változatlanul terheli az orosz államadós-besorolást.

A Moody's várakozása szerint az orosz gazdaság potenciális növekedési üteme nem haladja meg a 1,5-2 százalékot, tekintettel a jelentős arányú szegénység kezelésére alkalmas szerkezeti reformok hiányára, a munkaképes korú lakosság lélekszámának csökkenésére és a beruházásokat hátráltató számos tényezőre.