Lassan levegőt vehetnek a párizsiak

Fotó: AFP / GEOFFROY VAN DER HASSELT

-

Hétvégére enyhülhet a légszennyezettség a francia fővárosban.


Hétvégén várhatóan véget ér a tíz napja tartó fokozott légszennyezettség Párizsban. A szálló por koncentrációja általában csökken a hétvégén a kisebb forgalomnak köszönhetően, ráadásul szélre is számítanak, ami tovább javíthatja a levegő minőségét.

A hatalmas szmog miatt a hatóságok kedden páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást léptettek életbe Párizsban és környékén, és ez még pénteken is érvényben maradt. A fővárosban és a környező 22 településen az elmúlt húsz évben negyedik alkalommal vezették be az intézkedést, de ez az első alkalom, hogy több napra meg is hosszabbították. Ezzel párhuzamosan ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás a városban. Hasonlóan rossz a helyzet Lyonban és Villeurbanne-ban, ahol szintén a forgalom korlátozásával igyekeznek féken tartani a károsanyag-kibocsátást.

A tapasztalatok szerint azonban az autósok nem tartják be a tilalmat, még a 22 eurós helyszíni bírság ellenére sem. A gépkocsiforgalom alig 5-10 százalékkal csökkent az elmúlt napokban a megszokotthoz képest Párizsban, a reggeli órákban pedig a szokásos dugó tapasztalható a város körüli körgyűrűn.