Lassan indul be a csok

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Míg pénzükre várnak a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők, addig a készpénzes vevők aratnak az ingatlanpiacon.


Tízezernél többen igényelték a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatást az MTI által megkérdezett bankoknál. A Népszabadság szerint azonban sokatmondó, hogy a hiteintézetek kérelmekről, igénylésekről beszélnek, nem a pénz folyósításáról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai és ingatlanpiaci visszajelzések alapján kijelenti a lap, hogy


a csok egyelőre korántsem jelent akkora előnyt, mint azt korábban beharangozták.

MSZP: a csok emelte az ingatlanárakat

Az MSZP eltörölné a családi otthonteremtési programot – írta közleményében a Fidesz, miután Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a csok tovább mélyíti a lakhatási válságot Magyarországon: hatására drasztikusan megemelkedtek a lakás- és telekárak, és az albérleti díjak. Ez még távolabb taszította az emberek millióit attól, hogy saját lakásuk lehessen.

A Népszabadság arról írt, hogy miután 2015 végén bejelentették a támogatási programot, hetek alatt jókorát ugrottak az új építésű ingatlanok árai. Lényegesen nagyobbat, mint amit az egyébként is éppen felszálló ágba került szektor növekvő forgalma indokolt volna. A lakásutánpótlás viszont még várat magára; csak jövőre készülhetnek el nagyobb számban azok a projektek, amelyekben a csokos igényeknek árban, alapterületben leginkább megfelelő házak, lakások megépülnek.Több mint tízezren várnak, hogy beköltözhessenek csokos ingatlanjaikba


Az is szűkíti a csokosok lehetőségeit, hogy a piacon pillanatnyilag a készpénzes vevő a király.


Cash is king

– mondta Bánfalvi ­László, az Otthon Centrum Hitelcenter (OCHC) ügyvezetője a Népszabadságnak. A zsebből fizetők megelőzik a csok elbírálására várókat és a hitelfelvevőket, hiszen gyorsabban tudnak fizetni.

A csok szabályozása azon családok tízezreit zárja ki, amelyeknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A forráshoz szűk réteg férhet hozzá. A saját lakás nélkül élő átlagembereknek, a családalapítás előtt álló fiataloknak elérhetetlen, vagy hatalmas kockázattal jár – mondta Bangóné Borbély Ildikó.