Lassan egy stadion árát költjük a milánói pavilonra

Fotó: Expohungary.com / Expohungary.com

-

Már egymilliárdnál is többet ad a kormány a milánói expo magyar pavilonjának Karcagra költöztetésére. A büdzsé azonban még feljebb kúszhat.


Csaknem megduplázták a milánói világkiállítás magyar pavilonjának hazaszállítására és Karcagra költöztetésére szánt összeget: a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a 2016-os költségvetésben szereplő 650 millió forint felett még 500 millió forintot biztosít a kormány erre. Ennél több pénz is elmehet azonban a projektre. A határozat arról is rendelkezik, hogy a nemzetgazdasági miniszter vizsgálja meg uniós források bevonásának lehetőségét, a belügyminiszternek pedig azt kell megvizsgálnia, önkormányzati forrásból támogathatják-e a pavilon költöztetését. A határidő január 31.

Az expóra viharos körülmények között kikerült, valamiféle sámándobra emlékeztető, hivatalosan pedig az Életkert névre keresztelt építmény a tervek szerint 2017-től nyitná meg kapuit a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, és a „magyar történelem sztyeppei és lovas hagyományait” mutatnák be ott. Erről Szőcs Géza, az expón való részvétel kormánybiztosa beszélt néhány hete, és azt sem tartotta kizártnak, hogy a pavilon bizonyos variánsai máshol is felépülhessenek. Erről a mostani kormányhatározat is szól, ám azt is kiemeli: ezekre a reprodukciókra már nem szánnak költségvetési forrást.


A megvalósult verziót nem vállalták a tervezők


A kormány módosította a világkiállítás magyar pavilonjának megvalósításával kapcsolatos korábbi rendeletét is. Ebben az újratervezés, a bontás, a rekultiváció, a hazaszállítás és az újraépítés irányítását és lebonyolítását, valamint az újraépítést követően az üzemeltetést az állami tulajdonban álló Carpathia Kft. feladatává teszi.

Ez a cég volt az, amelyik Milánóban is felépítette a pavilont. November végén pedig azzal kerültek a hírekbe, hogy kiderült: az olaszok zár alá vették az építményt, mivel elmaradtak egy egymilliós munkadíj kifizetésével. A zárlatot később feloldották, így a tervek szerint jövő márciusban kezdődhet a bontás.

A pavilon körül nem ez volt az egyetlen botrány: már kiválasztása is komoly vitákat váltott ki, mivel a kiírt tervpályázat nyertese helyett döntött a kormány ennek az építménynek a felépítése mellett. A megvalósult Életkertet látva azonban saját tervezői is elhatárolódtak a projekttől. Április elején kiadott közleményük szerint nem vállalnak felelősséget a megvalósuló építmény építészeti-műszaki színvonaláért, működőképességéért.

Augusztus végén pedig több ellenzéki párt tett feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt, miután hasztalanul próbálták kikérni a világkiállításra szánt költséges tételes elszámolását. A magyar pavilon felépítésére egyébként 2 milliárd forintot szántak, ezen túl pedig több mint 3 milliárd forintot szántak a programokra és egyéb költségekre.