Lassabban gyógyulnak az éjjeli sebek

Fotó: MTI/AP/Houston Chronicle / Mayra Beltran

-

A nappal szerzett bőrsérülések, vágások, égések 60 százalékkal gyorsabban gyógyulnak meg, mint az éjszakaiak. A kutatás szerint az emberi szervezet biológiai órája hatással van a sérülések gyógyulására. A felfedezés komoly hatással lehet a sebészetre és a sebkezelő eljárásokra.


A Science Translational Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint az éjszaka szerzett égési sérülések átlagban 60 százalékkal hosszabb idő alatt gyógyulnak be, mint a nappal szerzettek. Az este 8 óra és reggel 8 óra között bekövetkezett égési sérülések 95 százaléka átlagosan 28 nap alatt gyógyult be, míg a reggel 8 és este 8 közötti égéseknél átlagban 17 napot vett igénybe.

Testünk biológiai órája, a cirkadián ritmus a test szinte minden sejtjét szabályozza, 24 órás ciklusokban vezényli az olyan folyamatokat, mint az alvás, a hormontermelés és az anyagcsere.

A kutatók szerint nappal azért gyorsul fel a sebek gyógyulása, mivel akkor a bőrsejtek serényebben dolgoznak a regeneráción, és ekkor a legmagasabb a bőrben annak a fontos kollagén fehérjének a szintje, amely elősegíti a gyógyulást.

John O'Neill, a tanulmány társszerzője, a brit orvosi kutatási tanács molekuláris biológiai laboratóriumának kutatója szerint először bizonyították, hogy az egyes sejteken belül működő cirkadián óra meghatározza, milyen hatásfokkal reagál a sejt a sérülésekre. Következetesen kitűnt a kétszeres különbség a gyógyulás sebességében a nappal és az éjszaka között. Szerinte feltehetően azért alakult úgy, hogy a testünk nappal gyorsabban reagál a sérülésekre, mert többségük nappal következik be.

A kutatás hozzájárulhat a sérülések hatékonyabb kezeléséhez. Segíthet a műtétek optimális idejének kiválasztásában, illetve a gyógyszerek adagolásában.