Lassabb, de sima a menekültek útja Magyarország nélkül

Fotó: MTI/EPA/APA / ERWIN SCHERIAU

-

Ellenőrzötten engedik tovább Ausztriába a menekülteket a szlovén hatóságok. A menekülthullám miatt az Európai Uniótól kér segítséget Szlovénia.


Amióta Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet a menedékkérőket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot.

Horvátországból a legtöbben a macelji és muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) határátkelőkön lépett be Szlovéniába, továbbá 642-en a Zágrábhoz közeli Breganán. Vasárnap délelőtt menekültek egy újabb, mintegy 300 fős csoportja érkezett a horvátországi Csáktornyáról a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelőhely szlovén oldalára, Petesházára.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha kétszázzal több érkezik, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez.

Sefic kijelentette: az áteresztés üteme attól függ majd, hogy Szlovéniában milyen gyorsan tudják lefolytatni a regisztrációt, valamint, hogy mennyi bevándorlót tudnak Ausztria felé irányítani.

A szlovén kormány szombaton elrendelte a hadsereg határra vezénylését is, a tényleges katonai közreműködésre azonban csak abban az esetben lesz szükség, ha a menekültek ellenőrizetlenül, a zöldhatáron próbálnának meg Szlovéniába jutni. A hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Azokat a menekülteket, akik szombaton lépték át a szlovén-horvát határt, a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentilj tranzitközpontba szállították, ahol gyalogos-csoportokban, ellenőrzötten engedték őket Ausztria felé. A tranzitközpont fűthető sátrakból áll, és 2000 fő befogadására alkalmas. A nemzeti védelmi szolgálat szerint Szlovénia jelenleg 5 napra elegendő élelmiszer-tartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására.

Miro Cerar miniszterelnök arról beszélt, hogy a menekülthullám anyagilag megterhelő Szlovénia számára, ezért az Európai Unióhoz fordul segítségért.

Nem megerősített forrásokra hivatkozva a horvát sajtó arról tájékoztatott, hogy a Görögországból vasárnap reggel újabb 10 ezer migráns indult el Szerbia irányába Ők akár már hétfőn Horvátországba érkezhetnek.


Több százan várnak még Szerbiában

Szerbiában több száz menekült várakozik arra, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé. Vasárnap délelőtt körülbelül 20 autóbusz várt arra, hogy átengedjék a szerb-horvát határon. A menekültek egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő – jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociális ügyi államtitkár.

Szerinte a legújabb, a magyar-horvát zöldhatáron épített határzár nem fogja jelentősen megváltoztatni a migránsok útját, mert – mint fogalmazott – azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg. A legfrissebb adatok szerint Szerbiában az idén több mint 230 ezer migránst regisztráltak, a legtöbbet a szerb-macedón határon található Presevóban.