Laptop vagy okoseszköz?

Szedlák Ádám Zoltán

teszt

Több mint tíz éve beszélünk a poszt-PC korszakról, ami a mindenütt jelen lévő számítógépek eltűnését és az okoseszközök elterjedését jelentené. A változás végig is söpört rajtunk, de sokrétűbb volt a hatása annál, amit megjósoltak: mindez nem pusztán egy készüléktípus kihalásával és egy másik hatalomra jutásával járt.


Volt olyan, a jövő alapvető tárgyának beharangozott eszköz – például a Microsoft-féle tablet-PC –, amelyről pár év alatt kiderült, hogy a vásárlók valójában nem vágynak rá. Öt-hat cég próbált meg moduláris, tévébe, számítógépbe dokkolható hordozható számítóegységet piacra dobni, de mindegyik megbukott a piacon. Sokáig szenvedett a vacak szoftverrel és érintőceruzával megvert okostelefon is, az Apple kellett hozzá, hogy valóban vonzó kütyüvé váljon. Azóta viszont teljesen ellepte a világunkat.

A lassan öt éve köztünk lévő táblagépekről a mai napig nem tudjuk teljesen biztosan, hogy mire valók. Csak szórakoztatóeszközök? Akkor egyes munkahelyeken nem ölték volna ki a laptopokat. Ha azonban egy bekezdésnél több szöveget kell írni, véres könnyekkel sírjuk vissza a billentyűzetet. Ráadásul az egyre növekvő kijelzőjű telefonok kicsit feleslegessé is teszik ezt az eszköztípust.

A felsorolás a végtelenségig folyatható. Vannak okosóráink, okostévéink, sokat beszélünk az okosotthonról, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy szoftverfrissítésekkel kell tutujgatni a netre kötött hűtőt. Az autónk sokkal régebben okos, mint bármilyen más eszközünk. Egy darabig ennek nem volt nyoma, a számítógép csak a motorral beszélt. Most viszont lassan kiveszi a kezünkből a kormányt a kocsi.

Billentyűzethez kötött emberként határozott véleményem van arról, hogy min és hogyan kell dolgoznom. Egy új városba érve viszont az én első utam is a helyi telekommunikációs céghez vezet, hogy netre kapassam a telefonomat, és hozzáférjek az agyam interneten tárolt részéhez. Hogy teljes képet kapjunk, a vitába tanárt, írót és üzleti döntéshozót is hívtam. A végső döntés pedig az önök kezében van, minden hozzászólás alatt ott a szavazás.


Laptop vagy okoseszköz?


Laptop
Tablet és okostelefon

SZAVAZAT UTÁN