Lángoló kőolajjal lassítaná Moszul ostromát az Iszlám Állam

-

Az iraki haderő fokozatosan megközelíti a várost.


Kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védi iraki bástyáját, Moszult az Iszlám Állam. A terrorcsoport Ninive tartomány székhelyétől keletre, al-Hamdaníja nevű külvárosnál így akarják lelassítani a szárazföldi offenzívát, és megzavarni az USA vezette koalíció légicsapásait. Hamdaníjához közelít ugyanis az iraki hadsereg 9. harckocsi hadosztálya, mert a kormányerők megkezdték Moszul ostromát.

Az iraki haderő egyik tábornoka szerint a nagyszabású hadművelet "nagyon jól halad". Talib Sagáti altábornagy, a közös katonai műveleti parancsnokság vezetője szerint nagyon fontosak a nyugatiak légicsapásai és hírszerzési értesülései - ezek közé tartozik az is, hogy az ISIS néhány tagja családostul Szíriába menekült.

Az iraki kurd erők, a pesmergák lassan haladnak Moszultól keletre. Páncélozott járművek hosszú oszlopa és több száz kisteherautó közelített a ninivei fennsíkon féltucat falu irányába. A nap folyamán az amerikaiak intenzíven bombázták az elhagyatott falvakat. Mohammad Darvis, a kurd erők alezredese szerint a főutakat és a mezőket házilag készített pokolgépekkel aknázták alá, emellett pedig öngyilkos merényletek lassítják támadásukat.

A csapatok bevonulásáról élő felvételeket közvetít a Ruptly TV csatorna.