Lángoló csatatérré váltak Milánó utcái

Fotó: MTI/MTVA / Carpathia

-

Rendőrök és szélsőséges tüntetők összecsapásába torkollott a most megnyitott világkiállítás, az Expo 2015 ellen rendezett tiltakozóakció.


A több ezer fős tüntetésből kivált szélsőséges csoportok üzletek és bankok kirakatait törték be. Festékkel fújták le az épületek falait, és több parkoló gépkocsit felgyújtottak. A lángok egy lakóházra is átterjedtek. Köveket, petárdákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre és a sajtó képviselőire. Több mint kétezer rohamrendőr igyekezett visszaszorítani a Milánó utcáin tomboló tüntetőket könnygázzal és vízágyúkkal is.

A zavargók tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat gázmaszkkal eltakaró fiatalok voltak. Az olasz hatóságok információi szerint a Black Bloc nevű szélsőséges mozgalom olasz, német és svájci tagjai érkeztek Milánóba, hogy az Expo 2015 ellen tüntessenek.

A világkiállítás, az olasz kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen rendezett NoExpo-menet egyébként békésen indult, olasz ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, politikai pártok, a NoTav (a Lyon és Torino közötti nagy sebességű vasútvonal) ellen tüntető csoportok részvételével. A tiltakozók tömegét azonban hamarosan a szélsőségesek osztották meg, teljes káoszt és félelmet keltve Milánó utcáin.

A randalírozók a helyszíni jelentések szerint a híres operaház, a Scala felé igyekeztek, ahol este a világkiállítás tiszteletére egy díszbemutató szerepelt a programon. Az opera környékét a rendőrség lezárta.


A milánói világkiállítás magyar pavilonja