Laktanyák ellen terveztek terrortámadást Franciaországban

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

Rendőrségi források szerint a gyanúsítottak egy tisztet is le akartak fejezni.


Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban - közölte Marseille-ben Francois Hollande francia államfő. "A héten megelőztünk terrorcselekményeket, amelyek bekövetkezhettek volna. (Bernard Cazeneuve) belügyminiszter holnap tájékoztatás tart az ügyben" - mondta a köztársasági elnök.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerda esti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy "francia katonai létesítmények ellen terveztek terrorakciót". A csoport vezetője Szíriába készült és a hatóságoknak a közösségi oldalakon folytatott tevékenysége miatt tűnt fel, valamint ismert volt már bebörtönzött francia dzsihádista kapcsolatairól - jelezte Cazeneuve. Rendőrségi források szerint a gyanúsítottak egy tisztet is le akartak fejezni.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege június 23-án terrorcselekmény előkészítésére való összeesküvés gyanújával indított előzetes eljárást. A nyomozás jelen állása szerint az ügynek nincs köze a keddi robbanáshoz. Július 7-én legalább 150 robbanóeszközt és dinamitot loptak el a dél-franciaországi Marseille közelében található Miramas egyik katonai létesítményéből, harminc kilométerre a vegyi üzemtől, ahol a robbanás történt kedden. Szerdán a hatóságok azt sem tudták megmondani, hogy a múlt heti lopás és keddi robbantás között lehet-e valamiféle kapcsolat.

A 17 áldozattal járó januári párizsi merényletsorozat óta a francia fővárosban a legmagasabb a terrorkészültség, országszerte pedig mintegy 10 ezer katona és 20 ezer csendőr és rendőr védi a kényesnek számító intézményeket, vallási helyeket, iskolákat, pályaudvarokat, repülőtereket és a turisták által kedvelt helyeket.