Lakásalapot hoznak létre a hiteleket nem fizetőknek

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A lakásalap Varga Mihály szerint javítja a bankok mérlegét, így ösztönzi őket a hitelezésre.


Lakásalapot hoz létre a kormány a nem teljesítő jelzáloghitelek számára. Ez javítja a bankok mérlegét, így ösztönzi őket a hitelezésre és ezen keresztül támogatja a gazdasági növekedést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.


A Reuters Eastern Europe Investment Summit budapesti fóruma számára készített interjúban a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az első negyedévben a vártnál kisebb ütemben, 0,9 százalékkal nőtt a magyar GDP, ami arra késztette a kormányt, hogy több területen lépéseket tegyen. Ezek között van például az, hogy a parlament által júniusban elfogadni tervezett 2017-es költségvetés évében csökkentik az adókat, hatékonyabban használják fel az EU fejlesztési alapjait, a közszférában bért emelnek, és infrastrukturális beruházások is lesznek.


Varga Mihály az egy százalék alatti negyedéves GDP-adat ellenére is 2,5 százalékos növekedést vár


A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is 2,5 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol, és hogy a bankhitelezés növekedési ütemének ennél nagyobbnak kell lennie.

"Az idei év vízválasztó abból a szempontból, hogy a bankok adócsökkenése növeli-e hajlandóságukat a hitelezésre" - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy különleges lakásalapot állítanak fel, amibe a bankok részben átcsoportosíthatják a nem teljesítő hiteleiket. A nem teljesítő háztartási lakáshitelek aránya mintegy 18 százalék. Varga Mihály szerint 40-50 ezer háztartási lakáshitel kerül az alapba.

A miniszter az interjúban kitért arra is, hogy a kormány várhatóan június második felében zárja le az Erste Bank magyarországi leánycége 15 százalékának megvételével kapcsolatos ügyletet. Magyarország 30-40 milliárd forintot fizet az Erste-részesedésért - közölte, ennél pontosabb számot azonban nem akart mondani az ügylet lezárta előtt.


A rossz lakáshiteleket egy alapba akarják lakni


Varga Mihály várakozása szerint az állami tulajdonú Budapest Bank eladása a jövő év végéig befejeződik, az értékesítésből származó bevétel a 2017-es költségvetésbe folyik be. "Nagyon remélem, legalább annyiért adjuk el a bankot, amennyiért megvettük" - idézte a Reuters a nemzetgazdasági minisztert.

Magyarország tavaly 700 millió dollárért vásárolta meg a GE Capitaltól a Budapest Bankot.

Varga Mihály elmondta még, hogy az idei év vége előtt, vagy a jövő év elején Magyarország újabb jüan-kötvényt bocsát ki, miután áprilisban Kelet-Európában elsőként dobott piacra ilyen adósságpapírt.