Lady Gaga repülős ruhát újított

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Emmanuel Dunand

Alig telt el pár hét a Rakétaember Fudzsi körüli repkedése óta, tegnap este New Yorkban Gaga az Artpop albumot népszerűsítő bulin játszott Superwomant. A Volantis-nak nevezett, nagyon high-tech fehér szerkó Gaga szerint a világ első repülő ruhája. Nem tűnik kényelmesnek.


Nem kell aggódnia senkinek, a másfél méternél magasabbra való repüléshez lehet tűsarkú csizmát viselni. A  lebegő futurisztikus lámpára emlékeztető Volantis akkumulátorral működik és összesen 12 motor tartja a levegőben, hat kör alakú propellerrel. A Gaga-féle show Michael Jackson legjobb jetpacken száguldozós napjait idézte, de a szerkezet itt női alakot formáz. Egy technikus működteti rádiójelekkel, a használója egyelőre nem tudja irányítani. Gagára ráfér a repülés gyakorlása: a Us Weekly november elején számolt be arról, hogy az énekesnő 2015 elején az űrben szándékozik fellépni. Gaga szerint a ruha tulajdonképpen jármű, ami a világ fiatalságát hivatott szimbolizálni. "Képzeletviláguk határok nélküli. Nagyon inspirálóak" - mondta. Az új ruhát a londoni Studio XO, egy divattal és technológiával foglalkozó cég tervezte. Ők követték el Azealia Banks digitális sellőmelltartóját is, ami Swarovski kristályokkal és LED-lámpákkal rendelkezik. Fergie is dolgozott már az XO-val , neki egy interaktív, kis képernyőkkel felszerelt ruhát készítettek, amiben a Black Eyed Peas 2011-es turnéján lépett fel. Repülni képes szerelés vagy nem, az Artpop mögött húzódó koncepció éppen nem az extra sminkről,  parókáról vagy ruhákról szól.Gaga, art, pop, art

Gaga 2011 szeptember óta várt harmadik, ünnepként és költői-zenei utazásként beharagozott nagylemeze november elején jelent meg. A premier 2013 tavasza óta az énekesnő csípőműtétje miatt csúszott. Az Artpop azt ígérte, az emberi tapasztalás élményét a közösségi hálóval közösen módosítja majd egy visszafordított warholi felfedezésen keresztül - vagy valami ilyesmit. Azon kívül, hogy ebben a formában ez elég veszélyesen hangzik, értelmet kap a popart irányzatra való utalás az album nevében. Gaga az Artpopot ihlető múzsaként Warhol jól csengő neve mellett Pierrot és Botticelli Vénusz születése című képét is emlegette. Utóbbi a Jeff Koons-féle albumborítón figyel Gaga meztelen szobra mögött és az Applause-kliphez is kellő inspirációt adhatott. Az Artpop a már kazetta-státuszba kerülő CD mellett applikációként is debütált, amit a Gaga saját csapata, a TechHaus fejlesztett. Az applikáció PC mellett Android és iOS okostelefonokon is fut, sok extra tartalommal. Gaga az album-app piacára Björk Biophilia és Jaz Z Magna Carta… Holy Grail munkái mögé állt be.