Ladányi: A legjobb 22 hokis volt ott Krakkóban

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A magyar jégkorong nagy öregje nem bánkódik amiatt, hogy nem lehetett ott Krakkóban, a divízió I/A világbajnokságon.


Ladányi Balázs – akit sokan szívesen láttak volna a krakkói csodát elért válogatottban – Debrecenben jégkorongozik a következő szezonban is – ezt ő maga mondta a Jégkorongblognak adott interjújában. A 38 éves – azaz a térdproblémákkal küzdő, frissen honosított Frank Banhamnél két évvel fiatalabb – Ladányi szerint a divízió I/A világbajnokságon Magyarország bebizonyította, hogy a második legjobb csapat volt.


Vitt előre minket a fiatalos lendület, mentünk, daráltunk. Hátrányban sem roppantunk össze, folyamatosan hajtottak a srácok az egyenlítésért. Elismerésre méltó teljesítményt nyújtott a csapat

– jelentette ki a hokis, akinek kifejezetten tetszett, hogy senki nem akarta megváltani a világot, mindenki tudta, mi a dolga. „Senki nem cselezett a kék vonalnál, amikor inkább be kellett lőni a korongot a harmadba. A fegyelmezettséghez nem csak az tartozik hozzá, hogy nem állíttatjuk ki magunkat, hanem az is, hogy mindenki betartja a rá szabott feladatot” – mondta Ladányi, aki volt edzőjéhez, Kercsó Árpádhoz hasonlóan aggódott a vb előtt a két fiatal magyar kapus, Bálizs Bence és Rajna Miklós miatt. Végül mindketten jól oldották meg a feladatukat, Rajna „felnőtt a feladathoz”.


Ladányi úgy véli, megint sok múlott a szerencsén, de anélkül nem is lehet feljutni. Valószínűleg saját magára is utalva kijelentette: „Az utóbbi években megtanultam, hogy soha nem szabad azon siránkozni, ki nincs a csapatban, mindig azokkal kell megoldani a feladatot, akik vannak. (...) A jégkorong ilyen sport, ha van egy probléma, meg kell oldani”. Hozzátette:


Ez a 22 fiatalember, amelyik a pillanatnyilag legjobb rendelkezésre álló 22 volt, megoldotta, elérte célját.

A debreceni hokis szerint van legalább 30 játékos, akinek reálisan van esélye ott lenni az A-csoportos világbajnokságon jövő májusban, Oroszországban. Köztük nagy verseny lesz, de ez hasznára válik a magyar hokinak, amely szerinte pénz nélkül nem tud tovább fejlődni. „Minden profi sportágban a pénz számít. (...) A magyar bajnokság vagy a MOL Liga is akkor tudna előrelépni, ha nagyobb költségvetésű csapatok játszanának benne. Színvonalban haladunk az utóbbi években, de ha még jobb légiósokat tudnánk igazolni, még nagyobb versenyhelyzet alakulna ki a csapatok között és csapatokon belül is, a magyar játékosok pedig még jobbaktól tudnának tanulni és még jobbakkal kellene felvenniük a versenyt. Ez segítené a fejlődésünket” – mondta Ladányi.


Úgy véli, hogy a magyar hokiválogatott jövőre még jobb lehet, hiszen a most szerepelt 22 játékos közül sokan még fejlődhetnek, ráadásul a kimaradt hokisok is erős bajnokságokban edződnek. Kiemelte az utánpótlás-képzés fontosságát. „Sok évjáratban versenyképesek voltunk akár a világ élmezőnyével is serdülőkorig. Ekkor lépnek el mellettünk a többiek” – mondta, majd hozzátette:


Az a fontos, hogy ennek megtaláljuk az ellenszerét, és arra koncentráljunk az utánpótlás-nevelésben, hogy felnőtt korban is versenyképes játékosok nőjenek fel a magyar klubokban.