Laborc Sándor elment a ténymegállapító albizottság utolsó meghallgatására

Fotó: MTI / Beliczay László / MTI / Beliczay László

Laborc Sándor megjelent a nemzetbiztonsági bizottság tényfeltáró albizottságának utolsó meghallgatásán, de Mile Lajos LMP-s bizottságvezető szerint nem sikerült felgöngyölíteniük a Portik–Laborc-ügyet.


Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója kedd délután megjelent az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága előtt. Az ülés másik meghívottját – a találkozók megszervezésében közreműködő üzletembert – Vajtó Lajost hiába várta a testület. Mile Lajos, a bizottság LMP-s elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: keddre három ember meghallgatását tűzték napirendre. A testület délelőtt mintegy másfél órán keresztül beszélgetett egy büntetés-végrehajtási intézetben Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával. Délutánra meghívták Vajtó Lajost és Laborc Sándort. Az üzletembert három ismert címén értesítették, de mindenhonnan visszajöttek a meghívók. „Úgy látta jónak, hogy szabálysértést kövessen el, s nem jelent meg” – jegyezte meg Mile Lajos. Az LMP-s politikus azt mondta: Laborc Sándor felkészült a keddi, újbóli meghallgatására, alaposan és érdemben válaszolt a bizottság kérdéseire. Mile Lajos hozzátette: néhány dolog valamivel tisztább és világosabb, mint korábban, de az üggyel kapcsolatos alapkétségeit nem oszlatta el. A ténymegállapító albizottság munkája során nagyjából 15 embert hallgatott meg, mindenkit, aki a találkozókban érintett volt – folytatta. Több meghallgatást már nem terveznek. Az eddig összegyűjtött információkat összesítik, és február végére elkészítik a jelentést. Mile Lajos hangsúlyozta, hogy amit elvégeztek, nem értéktelen, de „botorság lenne azt állítani, hogy végére jártak az egész históriának”, hiszen „ez rendkívül szövevényes ügy”. Kijelentette: az már most leszűrhető, hogy a vizsgált időszakban – a 2008-as találkozók idején – nem voltak „felhőtlenek” a viszonyok a rendvédelmi szerveknél és titkosszolgálatoknál, és ez nemcsak bizalmatlanságot jelentett, hanem Mile Lajos megítélése szerint a szabályok hiányosságát, szervezetlenséget is. Megállapítható, hogy a politikai irányítás sem volt hibátlan. Mint mondta, ezzel együtt sem tárták fel az alapokat. Mile Lajos szerint a vizsgálódásban vissza kell menni a 90-es évek elejéig, az Energol megalapításáig, sőt az is lehet, hogy még több, ebben az időszakban létrejött egyéb szerveződést is vizsgálni kell. Mile Lajos bízik benne, hogy a munka, amit elvégeztek, és a jelentés, amelyet elkészítenek, alapot jelenthet a jövőre nézve, továbbá az új parlamenti ciklusban „meglesz az elszántság” ahhoz, hogy az új nemzetbiztonsági bizottság vagy annak albizottsága folytassa a munkát. Hozzátette: ez csak akkor lesz sikeres, ha a politikai elitben is meglesz az elszántság a szembenézésre.


Portik „nem emlékezett” mindenre

Mile Lajos korábban Portik Tamás meghallgatásáról azt mondta: válaszolt a kérdéseikre, de mivel már elég régen voltak a találkozók, sok mindenre „nem emlékezett”. Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja úgy nyilatkozott: megítélése szerint nem volt segítőkész Portik Tamás, de érdemes volt meghallgatni, igaz mondandójában sok ellentmondás volt a többi nyilatkozathoz képest. A fideszes képviselő arra is kitért: eredményesnek tartja a bizottság munkáját, mert rámutattak arra, hogy jóval nagyobb figyelmet kell – és kellett volna „a szocialista kormányok alatt is” – fordítani a szervezett alvilág és a titkosszolgálatok kapcsolatára. Ez az ügy „arra mindenképpen ráirányítja a figyelmet, hogy a Gyurcsány-korszakban nem megfelelően kezelték a titkosszolgálatokkal kapcsolatos ügyeket” – jelentette ki Kocsis Máté. Portik Tamást múlt hétfőn a Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében tizenegy év fegyházra ítélték felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében.

A Portik–Laborc-ügy

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik azt mondta, félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Portik–Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága tavaly május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Decemberben a nemzetbiztonsági bizottság február 28-ig meghosszabbította a ténymegállapító albizottság mandátumát.