Lábon lőtték a finnországi késes ámokfutót

Fotó: AFP/Lehtikuva / LINDA MANNER

-

Késsel esett neki a tömegnek egy ismeretlen a finnországi Turkuban. A rendőrök combon lőtték és őrizetbe vették a támadót. Két ember meghalt.


Lezárták a belvárost a délnyugat-finnországi Turkuban. Egy ámokfutó késsel sebesített meg néhány embert, őt később a rendőrök combon lőtték, és bevitték a kapitányságra. Legalább nyolc embert kórházba szállítottak, közülük ketten meghaltak.
A környéket lezárták, amíg a helyszínelés tart. Azt kérték a Turkuban lévőktől, kerüljék el a Puutori nevű városrészt.
A tömegközlekedési eszközökön is razziáznak, az egyik környékbelit pedig egy kocsmában tartották 200 méterre a késeléstől, amíg a rendőrök teljesen át nem nézték a helyet - írja a BBC. Kiürítették a Hansa bevásárlóközpontot, egy könyvtárat és egy uszodát is.
Juha Sipila miniszterelnök azt mondta, részletesen vizsgálják, mi történt Turku belvárosában.A fővárosban, Helsinkiben szintén megerősítették a biztonságot, a főpályaudvaron és a repülőtéren fegyveres rendőrök járőröznek.


Nőket célozhatott a külföldinek tűnő férfi

Paula Risikko belügyminiszter azt mondta, nem tudni, hogy a támadásnak köze lehet-e a terrorizmushoz. Azt mondta, a támadó "külföldi kinézetű", és összefüggésbe hozta a barcelonai gázolással. A finn hatóságok szerint viszont korai lenne azt mondani, hogy terrorcselekmény történt. A belügyminisztérium felvette a kapcsolatot a bevándorlási hivatallal.
Egy videó is felkerült a Twitterre, ahol néhányan azt mondják, Allahu Akbar! kiáltás hallatszik, mások szerint viszont valaki azt kiabálja finnül, hogy: Vigyázz!
A hat sérült közül öt nő a Daily Mail szerint.