Labda volt, spori!

Fotó: Getty Images / Ezra Shaw

-

Egyszer azt nyilatkozta egy spanyol labdarúgó-játékvezető, hogy a focipályán 22 ember dolgozik azért, hogy átverje őt. Ez a megközelítés nem áll olyan távol a valóságtól.


A sportolók (nem csak a focisták) a játékvezető szerepét gyakran félreértelmezik, és azt hiszik, ellenük dolgozik, miközben a játék kontrollálása a célja, és hogy ne legyen káosz minden egyes kétes szituációból. Sokkal többen végzik jól a dolgukat, mint rosszul. Nézzünk meg most pár olyan karaktert, akik bíróként kerültek be a hírekbe az elmúlt pár hónapban.

NBA: Hogy milyen nagy baj az, ha valaki a magánéletét játékvezetőként felviszi a pályára, azt Billy Crystal nagyon jól szemléltette, mikor az 1995-ös Felejtsd el Párizst! című romantikus komédiában. Mickey Gordon, NBA-játékvezetőt játszotta:Minden poént nem lőnénk le a filmből, de ha valaki egy korszakos legendát kiállít a búcsúmeccsén, az nagyon elkeseredett lehet. Itt most gyorsan hozzátesszük, hogy a filmnek semmi valóságalapja nincs, Kareem Abdul Jabbart nem állították ki. Van azonban valaki más, aki csinált már hasonlóan hajmeresztő dolgokat, ő nem más, mint a mostani szezon után nyugdíjba vonuló Joey Crawford. Most azon gondolkozunk, érdemes-e róla többet is írni annál, amit ez a videó kínál, mert szerintünk minden benne van az ő személyiségéből:Voltak stiklijei, de saját bevallása szerint csak azt bánja, amikor 2007-ben Tim Duncant a cserepadról állította ki, mert nevetett rajta, és ezért eltiltották a bíráskodástól egy időre. Duncan azt mondta egyébként, hogy Crawford még bunyózni is hívta az esetnél.Az NFL az a sport, ahol a játékvezető ki van hangosítva, és a közönségnek is elmagyarázza az ítéleteket. Ez ugye tartogat magában hibalehetőséget. Mint például itt:De hogy ne a mókáról legyen csak szó, a 2015-ös szezonban fontos mérföldkőhöz ért az NFL, Sarah Thomas lett az első főállású játékvezetőnő a liga történetében. A korábbi kosárlabdázó vonalbíróként tevékenykedik egyébként, és övé a 153-as bíródressz. Ebben az interjúban bevallotta, maga sem hitte, hogy ez össze fog jönni, de hatalmas megtiszteltetésnek tartja a lehetőséget.És akire mi most a legbüszkébbek vagyunk: A hokibírák közül nem NHL-es kollégát emelnénk ki, hanem Gebei Pétert, aki ott lesz májusban Oroszországban az A csoportos vb-n. Ez azért nagy szó, mert 34 év után fordul elő, hogy magyar játékvezető bíráskodjon a legjobbak között (1982-ben Schell László képviselte hazánkat). Őt nehezen verik át csibészséggel, hiszen 2003-ig maga is aktív jégkorongozó volt, és 56-szor szerepelt a magyar válogatottban. A csoportos vb-n nem játszott, de két divízió I-es tornáig eljutott.


Gebei

Gebei (feltett kézzel) az Alba Volán játékosaként a 2001-es bajnoki címet ünnepli


Pénteken este a Sport1-en 19.30-tól látható Trash Talkban bővebben is „szakmázik” egy kicsit, beszél pályafutásáról, élményeiről, és hogy hogyan készül a nagy megmérettetésre. A stúdióban a műsorvezető Szaniszló Csaba, valamint a Trash talk szakértőcsapata, Bencsics Márk, Dávid Kornél és Szuper Levente faggatja majd ki. Emellett természetesen jó sok birós sztori is előkerül majd a műsorban.