Lábai után az agyát is szeretett sportágának adja

Fotó: Getty Images / Michael Loccisano

-

Brandi Chastain, az amerikai női foci kétszeres világbajnok legendája halála esetén egy agykutató központnak ajánlotta föl a szervét. Hátha közelebb kerülnek a sokat ütköző sportolókat sújtó agykárosodás megismeréséhez.


A 47 éves kétszeres világbajnok Brandi Chastain az agyrázkódás hatásait, illetve a sportolók között számos tragédiát okozó krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) kutató massachusettsi tudományos intézetnek (Concusssion Legacy Foundation, CLF) ajánlotta föl az agyát. Halála esetén az agya egy szerv bankba (VA-BU-CLF Brain Bank) kerül, ahol jelenleg 307 elhunyt ember agyát őrzik, viszont ezek közül csak hét származik nőtől.


Brandi Chastain nem csak gólokkal tenné jobbá a focit


„Ez a döntés arról szólt, hogy hogy tudnám támogatni a futballt túl azon, hogy mondjuk lövök egy győztes gólt egy vb-döntőben – mondta Chastain, aki 1999-ben a Kína elleni vb-döntőben valóban lőtt egy győztes gólt. – Tehetek többet azért, hogy a focit jobb állapotban hagyjam itt annál, mint amilyennek egykor megismertem?”

A CTE elsősorban azokat a sportolókat veszélyezteti, akik sok testi kontaktussal járó sportágat űznek. Az amerikai profi ligákban – különösen az NFL-ben és az NHL-ben – rendkívül magas azoknak a száma, akiknél a sorozatos agyrázkódások következtében kialakul a CTE. Csak 2011-ben rövid időn belül három jégkorongozóval történt tragédia: kettő öngyilkos lett, a harmadikkal pedig alkohol és fájdalomcsillapítók keveréke végzett. De a 2012-ben 29 évesen elhunyt Patrick Grange esetében is kimutatták a CTE-t – ő lett az első futballista, akinél bizonyítani tudták a tüneteket. A massachusettsi intézet februárban jelentette be, hogy az NFL-ben szereplő Oakland Raiders egykori irányítója, az 1974-ben MVP-nek választott, három évvel később pedig Super Bowlt nyerő, tavaly elhunyt Ken Stabler agyában is kimutatható volt a CTE.


A biztonságosabb játékért


A fociról kevesebben gondolnák, mint a sorozatos ütközésekre építő NFL-ről és NHL-ről, de legalább ugyanilyen veszélyes, ha nem veszélyesebb. Amerikai középiskolákban végzett felmérések (American Journal of Sports Medicine, 2012) szerint a fiúk és a lányok focija áll a veszélyességi lista első két helyén, és csak utánuk következik a jégkorong és a lacrosse.

Chastain ma gyerekekkel foglalkozik edzőként, és részt vesz a CLF biztonságos futballért indított kezdeményezésében, ami szeretné elérni, hogy 14 éves kor alatti gyerekek edzéseiről száműzzék a fejelő gyakorlatokat.

Brandi Chastain 1988 és 2004 között 192 alkalommal szerepelt az amerikai női fociválogatottban, és összesen 30 gólt lőtt. Alapvetően középpályás volt, de a válogatott meccsek közül 89-en védőként vetették be. Első gólját egy Mexikó elleni vb-selejtezőn szerezte 1991-ben, a padról beszállva végül öt gólt lőtt a 12-0-ra megnyert meccsen. Az ugyanabban az évben rendezett első női világbajnokságon tagja volt az aranyérmes csapatnak.


Az ikonikus gólöröm az 1999-es vb-győzelmet jelentő gól után


Igazi legendává az 1999-es hazai rendezésű vb-n vált, ahol az Kína elleni, a rendes játékidő és a hosszabbítás után 0-0-ra végződő találkozón ő lőtte be az amerikaiak újabb vb-címét jelentő győztes tizenegyest. Az ünneplés során spontán módon levetett mezével a kezében, fekete sportmelltartóban a gyepen futkározó Chastain képe címlapot érte a Times, a Sports Illustrated és a Newsweek szerkesztőinél is.

Chastain példájának máris vannak követői a női sportolók között. a kétszeres olimpiai bajnok focista, Cindy Parlow Cone, és nyolcszoros olimpiai, hétszeres világbajnok úszó, Jenny Thompson is hasonló lépésre készül.