L. Simon László szerint nem gond, hogy 80 milliót kaptak az agrárcégei

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Az államtitkár családi érdekeltségei az elmúlt évben 80 millió forintos állami agrártámogatást kaptak. 2010 előtt legfeljebb 2 milliót kaptak évente, de L. Simon mindebben nem lát semmi kivetnivalót.


Az L. Simon érdekeltségébe tartozó három cég összesen 80 hektárnyi földterületet birtokol, tehát hektáronként 1 millió forintos támogatást kaptak. Ez kiemelkedően sok, általában egy gazdaságnak hektáronként 100-200 ezer forint támogatás jut - írja a Blikk.


L. Simon idén augusztusig többségi tulajdonos volt az egyik (21 milliós támogatást bezsebelő) cégben, de Lázár János arra kérte, váljon meg tulajdonrészétől, nehogy felmerülhessen az összeférhetetlenség gyanúja. L. Simon előtte egy interjúban letagadta a saját cégét.

A L. Simonhoz köthető cégek, az Agárdi Aratrum Kft., a Simon és Simon Kft., illetve az év elején megszerzett Velencei-tavi Borászati Kft. 2010 óta összesen 160 millió forintnyi agrártámogatást kaptak.

"Az önök által említett cégek tisztességen gazdálkodó, számos embernek munkát és megélhetést biztosító vállalkozások, amelyek az elnyert támogatásokat a jogszabályoknak megfelelően használták fel. A cégek támogatása nem jelenti a tulajdonos támogatását, a jogi személy és a természetes személy jól elkülönül egymástól. Különösen így van ez, ha egy tulajdonos nem tagja a cége menedzsmentjének" - írta az államtitkár a Blikk összeférhetetlenségre vonatkozó kérdéseire.