L. Simon kezdeményezte a Hóman-szobor felállítását

-

Fülöp Gyula régész, a Fejér megyei múzeum volt igazgatója, a Marosi Arnold Alapítvány kuratóriumi elnöke azt állítja, hogy L.Simon László kezdeményezte a Hóman-szobor felállítását. A Miniszterelnökség kulturális államtitkárának sajtóosztálya nem cáfolta a NOL információját.


A székesfehérvári Bartók Béla téren két éve avatták fel Klebelsberg Kunó közoktatási miniszter szobrát. Fülöp Gyula a NOL-nak elmondta, hogy L. Simon ezt követően hívta fel azzal, hogy szeretné, ha ugyanazon a téren Klebelsberg államtitkára, Kornis Gyula, valamint Hóman Bálint is szobrot kapna. A fideszes politikus biztosította arról, hogy „a pénz megvan rá”, és azt kérte, hogy a Marosi Arnold Alapítvány adja a nevét hozzá.

Fülöp Gyula először igent mondott, de Hóman esetében végül elutasította a kérést. L. Simon ekkor fordult a Hóman Bálint Alapítvány vezetőjéhez, akinek aztán Fülöp Gyula segített kitölteni a hivatalos papírokat.

L. Simon kabinetjének sajtóosztálya nem cáfolta az információt, csak annyit válaszolt, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök úr az üggyel kapcsolatban mindent elmondott a parlamentben”.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kunhalmi Ágnes szocialista képviselőnek válaszolta, hogy nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.