Kyrgios újabb büntetése

Fotó: AFP / FRANCISCO LEONG

-

Legalább három játékhétre szóló eltiltást és 25 ezer dolláros bírságot kapott hétfőn a férfi tenisztornákat szervező ATP-től az ausztrál Nick Kyrgios, aki botrányosan viselkedett a múlt heti, sanghaji viadalon. A játékos közleményben kért elnézést.


A 21 éves Kyrgios a német Mischa Zverev elleni, elvesztett második fordulós meccsén többször is megszegte a szabályokat. Az ATP akkor 16 500 dollárra büntette: 10 ezret fizet azért, mert nem küzdött a pályán, ötezerbe kerül az, hogy trágár szavakat kiabált egy nézőnek, 1500-ba pedig további sportszerűtlen viselkedése.


A 6:3, 6:1-re elvesztett mérkőzésen Kyrgios nemtörődöm módon játszott, egy alkalommal meg sem várta, hogy Zverev visszaüssön egy hanyagul "átpöttyintett" szervát, hanem elindult a széke felé. Egy szurkolóval azért veszett össze, mert az szóvá tette a "lazsálását".

Az ATP most további 25 ezer dollárra bírságolta a világranglistán 14. játékost, és nyolc játékhétre, azaz január 15-ig eltiltotta. A 2017-es esztendő első Grand Slam-viadala, az Australian Open éppen másnap rajtol majd.

Amennyiben a fenegyerek beleegyezik, hogy aláveti magát egy sportorvosi kezelésnek vagy elvégzi az ATP hasonló jellegű tanfolyamát, akkor nem nyolc, hanem csak három játékhétre, azaz november 6-ig tiltják el.

Kyrgios hétfőn közleményben kért elnézést sanghaji viselkedéséért, és elfogadta, hogy szakember foglalkozzon vele.

A játékos hozzátette: megértette és elfogadja az ATP döntését, a szünetet pedig arra használja fel, hogy a pályán és azon kívül is "fejlődjön".

Chris Kermode, az ATP elnök-vezérigazgatója Kyrgiost "fenomenális tehetségnek" tartja, és reméli, hogy a jövőben konstruktívan együttműködő lesz.

Kyrgios korábban is okozott már botrányt a pályán a viselkedésével. Tavaly augusztusban felfüggesztett eltiltást kapott, mert a montreali tornán meccs közben közölte Stan Wawrinkával, hogy a szintén ausztrál Thanasi Kokkinakis lefeküdt Wawrinka barátnőjével. Tavaly Sanghajban pedig 1500 dollárra büntették, mert hangosan szidta a külső pályákon tapasztalható körülményeket.