Kvótát szerzett az Európa-játékokra a magyar karatés

Forrás: thinkstockphotos.com

-

Tadissi Martial ötödik lett a 67 kilogrammos súlycsoportban az isztambuli karate-Európa-bajnokságon, ezzel részvételi jogot szerzett a nyári Európa-játékokra.


A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a 47 ország közel 450 versenyzőjét felvonultató Eb-n Tadissi olasz, fehérorosz és grúz ellenfelét legyőzve bejutott a legjobb négy közé, ott azonban alulmaradt a későbbi győztes azeri Alijevvel szemben. A bronzmérkőzésen aztán 2-1-re kikapott a horvát Domdjonitól. A tavalyi Eb-n bronzérmes magyar így ötödik lett, ami azt jelenti, hogy lesz magyar karatés a bakui Európa-játékokon.

A „miniolimpián” a férfiaknál és nőknél is formagyakorlatban (kata), illetve küzdelemben (kumite) öt súlycsoportban zajlik majd a versengés, valamennyi kategóriában nyolc versenyzővel. A kvalifikációhoz az isztambuli Eb-n az első hatban kell végezni, ezenkívül egy-egy helyet kapnak a rendező jogán az azeri versenyzők, a fennmaradó utolsó helyeket pedig „szabad kártyás” meghívással töltik be.

A karate nem olimpiai sportágként lehet ott a június 12. és 28. között sorra kerülő Európa-játékokon, amelyen húsz sportágban mintegy hatezer versenyző küzd majd meg az érmekért.