Küzdősportot és lövészetet tanítana a kormány az iskolákban

Fotó: / / /

-

A testnevelésórák keretében küzdősportokat és lövészetet tanítana a kormány középiskolákban. Már csak a felelősségteljes eszközhasználat érdekében is.


A jobbikos Sneider Tamás érdeklődött az emberminisztériumnál: „Milyen konkrét tervei vannak a kormánynak a honvédelem rendkívül felelősségteljes hivatásának megismertetésére, az alapvető tudnivalók iskolai elsajátítására?”

Rétvári Bence államtitkár válasza szerint az iskolák által most is szabadon választható „katonai alapismeretek” tantárgy – amelyet 2500-3000 középiskolás tanul jelenleg 62 iskolában – „segít kézzelfogható tartalommal megtölteni a hazafiság, a hazaszeretet, a honvédelem fogalmakat”. Eddig 231-en érettségiztek is ebből a tantárgyból.

Azonban az államtitkári válaszból az is kiderült, hogy: „a kormány szándéka a testnevelés tantárgy keretében a küzdősportokra szánt idő növelése. A küzdősportok gyakorlása a társadalom önvédelmi képességét is jelentős mértékben emeli, és a honvédelem rendszerére is pozitív hatással van, hiszen gyakorlása a katonai kiképzési rendszerek egyik alapeleme. Szándékunk, hogy az iskolai testnevelés keretei kiegészüljenek a lövészet lehetőségével mint kifejezetten honvédelmi jellegű választható sporttal, amely a lőkészségen túl fejleszti a felelősségteljes eszközhasználatot, a koncentrációt és a biztonság szem előtt tartását is.”