Kuvait is kitiltja a muszlimokat

-

Kuvait beutazási tilalommal sújtotta öt muszlim többségű ország lakóit, hogy elejét vegye az iszlamista terroristák esetleges beszivárgásának – jelentette pénteken honlapján a The Economic Times című angol nyelvű indiai napilap.


A kőolajban gazdag Perzsa-öböl menti ország ezentúl nem ad ki vízumot Szíria, Irak, Pakisztán, Afganisztán és Irán állampolgárai számára. Hasonló szigorításokról döntött múlt héten Donald Trump amerikai elnök is, aki a terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak miatt rendeletben 90 napra felfüggesztette Szíria, Irak és Irán mellett Jemen, Líbia, Szomália és Szudán lakóinak beutazását az Egyesült Államokba.

Kuvaiti források a helyi médiának azt mondták, hogy a szigorítások hátterében az érintett öt országban uralkodó bizonytalanság áll, de amint javul a biztonsági helyzet, a tilalmat feloldják.

Trump dekrétumát megelőzően Kuvait volt a világ egyetlen olyan országa, amely megtiltotta a területére történő belépést valamennyi szíriai számára. Ezt a tilalmat 2011-ben rendelte el, de a már területén tartózkodó szíriaiaknak megengedte, hogy maradjanak.

A mintegy 3 millió lakosú emírségben az utóbbi években több merénylet is történt, közülük az egyik legsúlyosabb egy síita mecset ellen 2015-ben végrehajtott merénylet volt, amelyben 27-en haltak meg.