Kutyával és gyerekkel mindent... Mundruczó filmje nyert Cannes-ban

Fotó: AFP / BERTRAND LANGLOIS / AFP / BERTRAND LANGLOIS

-

HÁTTÉR

Délután Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének kutyafőszereplőit ismerték el, most maga a film is nyert, az Un Certain Regard díját ítélték neki.


Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje nyerte el pénteken a 67. cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjának fődíját. A Palais Salle Buñuelben tartott díjkiosztón a zsűri argentin elnöke, Pablo Trapero adta át a díjat a magyar filmrendezőnek. A zsűri a szekcióban induló 20 film közül választotta ki Mundruczó filmjét, amely június 12-én mutatkozik majd be a mozikban. Délután már díjazták a filmben Hagent alakító kutyákat, Bodyt és Luke-ot. A legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díjat) 2001 óta ítélik oda, ez volt az első alkalom, hogy magyar ebek érdemelték ki. Mundruczó Kornél
A filmes és színházi rendező hatodik nagyjátékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili nem tudja megvédeni apjától a kutyáját, Hagent. Ő is utcára kerül, ahol a lány hiába keresi. Hagent először harci kutyának fogják be, majd kisemmizett fajtatársai között egy sintértelepen talál menedéket, és velük együtt fellázad az őt korábban megalázó emberek ellen. A Budapest utcáin megindult vérengzést végül Lili próbálja megállítani.
Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt egyébként a közel kétszáz, menhelyekről válogatott kutyaszereplő részvétele, amire még soha nem volt példa filmben. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Halász Árpád állatidomárral, a Gödöllői Kutyasport Központ oktatójával.