Kutya-fizioterapeuta is segíti a magyar agilityválogatottat a vébén

-

Jövő héten újra világbajnoki érmekért indul harcba a magyar agilityválogatott, amely az olaszországi Bolognában szerepel majd október 8. és 11. között. A bemutatkozó videójuk már majdnem világbajnok lett.


Az agility egy lendületes, pörgős, kutyás ügyességi sport, amely összetett feladatok elé állítja a gazdikat és a kutyákat egyaránt. A versenyeken időre kell teljesítenie kutyának és felvezetőjének egy adott pályát.


A vébén 34 ország kutyái és felvezetőik vesznek részt egy 11 ezer néző befogadására alkalmas csarnokban. A magyar csapat 16 kutyából és 14 felvezetőből áll, a kísérőszemélyzet háromfős (csapatkapitány, asszisztens, kutya-fizioterapeuta).

A kutyákat három kategóriába osztják, 5 small (kicsi), 5 medium (közepes) és 6 large (nagy) állat van a magyar csapatban, fajta szerint: 4 uszkár, 3 mudi, 2 parson russell terrier, 2 sheltie, 2 border collie, 2 belga juhászkutya (malinois) és 1 ausztrál kelpie. A csütörtöki állatorvosi ellenőrzés és regisztráció után csütörtökön egy large csapatfutammal rajtol a vébé.


A magyar válogatott


„Az agilityben nagyon nehéz előre jósolni, nincs benne kiszámíthatóság. A pályák vonalvezetését a helyszínen ismerjük meg, nem olyan, mint egy 100 méteres síkfutás, hogy tökéletesen előre betanulható lépéseket tud követni az ember” – kezdte a VS.hu-nak az esélylatolgatást Bíró Zsófi edző, versenyző, nemzetközi bíró. „Egy futam körülbelül 30 másodperc.


Mivel két élőlény pillanatnyi kommunikációján múlik, tökéletes összhang és mentális jelenlét, reakciók összessége szükséges a jó pályához.

Technikailag itt már a párosok 90 százaléka tökéletesen felkészült, az első 10 közül körülbelül bárki lehet világbajnok.”


Bíró Zsófi egyéniben hatodik volt a tavalyi vébén


A magyarok az elmúlt években is remekül szerepeltek a világbajnokságokon, aranyérmes lett 2011-ben a medium jumping csapat, 2012-ben a small jumping csapat, tavaly pedig a medium agility csapat, egyéniben 2006-ban Eifert Anna ezüstérmet nyert. A tavalyi vébén egyéniben hatodik helyezett Bíró Zsófi elmondta, hogy alapvetően mindenki egyénileg készül, de a válogatott néhány alkalommal közös edzéseket és csapatépítőt is tart.


A tavalyi vébén aranyérmes magyar agility csapat


„Ezek nagyon hangulatos napok, és sokat számítanak a magyar delegáció egységének építésében. Idén ezen a napon forgattuk a csapat bemutatkozó videóját is, amely kis híján aranyat nyert az országok bemutatkozófilmjei közötti lájkgyűjtésben: fél órával a vége előtt még vezettünk, aztán a kolumbiaiak megelőztek bennünket.”


A magyar válogatott bemutatkozó videója:


A vébére való készülés mindennapos elfoglaltságot jelent a maximális teljesítményért, Bíró Zsófi szerint a cél mindig annyit csinálni, hogy a kutya még várja a következő alkalmat, tehát akkor fejezzék be a gyakorlást, amikor az állatok még nagyon lelkesek.


Fizikai alapozás is van

„A pozitív módszerek biztosítják a már említett összhangot, illetve így akar a kutya minél gyorsabban a gazdi kedvében járni, vagyis a pályát teljesíteni, a vébén pedig századok komoly helyezésekről dönthetnek. Feladattól függően tehát legfeljebb hét-nyolc perces egyhuzamban való munkát jelent egy edzésszakasz a kutyák számára, és nem kizárólag pályaedzéseket takar, hanem fizikai alapozást, akár labdadobálással, úsztatással, vagy épp a testtudatosságot és egyensúlyérzéket fejlesztő trükkök gyakorlását, akár kutyafitneszeszközök használata révén.”


Komoly felkészülés előzte meg a vébét


A magyar csapatot idén először elkíséri Pesti József kutya-fizioterapeuta. Bíró Zsófi szerint a profizmus része, hogy a kutyáik számára masszázson keresztül is biztosítsák a tökéletes bemelegítést és levezetést, ennek külföldön már sokéves hagyománya van.