Kutatók nincsenek, az állam mégis kistafírozta Fekete György intézetét

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint / VS.hu / Hirling Bálint

-

Nemcsak a Budakeszi úti Hild-villát kapta meg a Fekete György vezette akadémián belül működő kutatóintézet, hanem az állam is támogatja több mint 100 millió forinttal. Az Origó megtudta, hogy se kutatók, se kutatási témák nincsenek az intézetben.


Százmillió forintnál is több pénzt kap az államtól a magyar művészet kutatására a Fekete György vezette akadémián belül a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.


Hogy méltó helyen kutassanak a leendő kutatók, az akadémia erre a célra még 2013 novemberében megkapta a Budakeszi úti Hild-villát, amely azóta is üres, a kert rendezésén kívül felújító munkának kívülről nem láthatók nyomai. - írja az Origó.

A lap azt is megtudta, hogy a kutatóintézetnek jelenleg két munkatársa van: Kocsis Miklós, akit végzettsége nem a művészeti élethez köt, hiszen jogász, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa. Rajta kívül egy fő adminisztrációs feladatokat lát el.

Az intézetnek még nincsenek kutatói, nincs semmilyen elérhető dokumentuma a tervezett kutatásokról és nincs honlapja sem.

Az akadémia a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy 2015 őszétől vesznek fel kutatókat, akik megkezdik az „elsődleges (alap)kutatásokat” a magyar művészetről.