Kutatók DNS alapján rekonstruálták a bort, amelyet Jézus is ihatott

-

Minden bizonnyal fehérbort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt, erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, amely Jézus poharában is lehetett. Ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatták március 5-én a Nagy Sándorról elnevezett mesterkurzuson, amelyen az ókori uralkodó birodalmának országaiból származó egzotikus borokat mutattak be.


A világsajtó, köztük a New York Times is szenzációként közölte a hírt: izraeli kutatók és borászok rekonstruálták azt a bort, amelyet kétezer évvel ezelőtt Jézus is fogyaszthatott. A VinCE utánajárt, sőt a bejelentésben szereplő bort el is hozták a VinCE Budapestre.

Izraelben foglalkoznak olyan DNS-kutatásokkal, amelyek segítségével helyi szőlőfajtákat azonosítanak a kutatók, akik nem mellesleg azzal is kísérleteznek, hogy az elhalt szőlőmagokat élő szőlő szövetével „ötvözzék”, s így – mintegy a Jurassic Park filmben látott minta alapján – támasszanak fel régen eltűnt fajtákat.

Így született a Recanati által készített 2014-es marawi, amelyből mindössze 2480 palackkal készült, s csupán tíz tel-avivi étteremben kapható. Az izraeli sajtó „az év legfontosabb izraeli boraként” jellemezte – igaz, nem az íze, hanem a származása miatt.

Hogy milyen bort ihatott Jézus, azt egyelőre nem sikerült megnyugtatóan megválaszolni, s ebben a szakértők is megosztottak: ki a fehéret, ki a vörösbort tartja valószínűbbnek. Mindenesetre a fehér, izraeli marawi borritkaságot, több más egzotikus borral együtt, a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatták a Nagy Sándor mesterkurzuson, március 5-én.