Küszöbön a szürkeiszap-katasztrófa Erdélyben

Fotó: Tevan Imre

-

Hatezer köbméter szürke iszap ömlött a szászavinci tározó környezetébe és az Aranyos folyóba hétfőn, csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a szennyezést.


Kővel és földdel próbálták megakadályozni a szürkeiszap-katasztrófát a romániai Szászavincon. A Cupru Min bányavállalat, a tározó tulajdonosa a román kormány segítségét kérte a végleges megoldáshoz. Gyulafehérvár prefektusa összehívta a válságstábot, és meghívta az ülésre a Cupru Min képviselőit is.

Hétfő délután hatezer köbméter zagy ömlött a tározó mellett lévő patakba, és a környező völgybe egy harminc éve lezárt vezetéken keresztül. A bánya munkatársai kövekkel és földdel torlaszolták el a szürke iszap útját, de szerdára ez is átszivárgott. A Cupru Min szakembere szerint jelenleg is folyik a kőágy megerősítése, és további két gátat építettek, hogy megelőzzék a nagyobb katasztrófát.


Egyelőre nem találtunk végleges megoldást, a vezeték nagy nyomásnak van kitéve

- mondta. A román gazdasági tárca szerdán azt mondta, szakértői bizottságot küld a helyszínre.

Az egykori Szászavinc helyén ma egy 130 hektáros kénsavas iszappal teli tározó található. A rézbányászattal foglalkozó Cupru Min itt tárolja azokat az anyagokat, amik a kibányászott ércből a színes fém leválasztása után maradnak.