Kurtág György kapta az egyik legjelentősebb zeneszerzői díjat

Fotó: MTI/FBBVA / Agustin Iglesias

-

A komponisták számára egyik legjelentősebb nemzetközi elismerést, a spanyol BBVA bankcsoport alapítványának A Tudás Határai elnevezésű díját vette át Kurtág György zeneszerző kedden Madridban.


„Kevés ember van, akit csodálhatunk” – mondta a díjátadón ünnepi beszédében Francisco González, az alapítvány elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az immár hetedik alkalommal kiosztott elismerés nyertesei mind kiemelkednek tudásukkal.


A jövőnk szempontjából a tudás a legfontosabb, mert annak összessége segíti a társadalmakat a fejlődésben. A tudás a legjobb eszköz szembeszállni a jelen és a közeli jövő nagy kihívásaival: kezdve az éghajlatváltozás megfékezésétől a környezet védelmének biztosításán át egészen a súlyos betegségek kezelésének forradalmasításáig, a hatékonyabb társadalom-gazdasági politika tervezéséig vagy az internet összes lehetőségének kimerítéséig, amely korunk meghatározó technológiája. Ez a fő üzenete ennek az elismerésnek – mondta az elnök, utalva azokra a területekre, amelyeknek szakembereit díjazták idén.

Beszélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a szabad gondolkodásnak, és hogy a díjazottak mind szabad gondolkodók.

Kurtág György zeneszerzőt a kortárs zene legjelentősebb képviselőjének nevezte. Mint mondta, egy újító, akinek rendkívüli kifejezőereje és saját hangja, egyéni hangzása van, aki Magyarországról jött és világhírűvé vált. Kurtág György a díj átvétele után meghatottságáról beszélve köszönte meg az elismerést, amely „minden képzeletet felülmúl”. Elmondta, hogy 2010 óta dolgozik első operáján, amely Samuel Beckett Végjáték című művéből készül, majd egy részletet olvasott fel a szövegből.

A 89 éves, évek óta Franciaországban élő művész délelőtt videokonferencián válaszolt az újságírói kérdésekre. A már több mint négy éve készülő operáról azt mondta:


Lehet, hogy meghalok mielőtt befejezem, de az utolsó percemig Beckett interpretálója akarok lenni

Hozzátette, hogy a darab mind a négy szereplőjével azonosulni tud, és megpróbálja közvetíteni, hogy mi történik a lelkükben.

„A zene nyelv, olyan, mint a beszéd. Ugyanaz a szintaxisa mint egy szövegnek” – fogalmazott, miközben arról beszélt, hogy művei előadóitól azt várja: tegyenek meg minden erőfeszítést, hogy megértsék a darab struktúráját, mert anélkül nem ér semmit.Kurtág Györgynek a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda A Tudás Határai díjat a hivatalos indoklás szerint zenéjének „egyedülálló expresszivitásáért”. „Zenéjének újszerűsége és jelentősége nem a használt zenei anyagban gyökerezik, annak forrása a zeneszerző legbensőbb világa, nyelvének egyedisége, s az a szabadság, ahogy a spontaneitás és a reflexió, formálás és kifejezés közötti határokat kezeli” – fogalmaztak.
A díjat korábban olyan komponisták vehették át, mint Steve Reich vagy Pierre Boulez. A BBVA alapítványának 400 ezer euróval járó díját nyolcan nyerték el.

A díjazottak tiszteletére hétfőn este koncertet adott az Orquesta Sinfónica de Euskadi a madridi királyi színházban, ahol Berlioz, Ravel és Kurtág György műveiből álló műsort adtak elő nagy sikerrel.