Kurta ülést tartott a T. Ház

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Ellehetetlenítették - a várakozásoknak megfelelően - a parlament rendkívüli ülését a kormánypárti képviselők. Az ellenzék a Liget-projektről akart vitázni, ám a kormánypártiak szerint minden rendben van a beruházás körül, így értelmetlen az országgyűlési munka.


Az ellenzéki képviselők indítványára összehívott, szerdai, rendkívüli parlamenti ülésnek hamar vége lett. A napirenden egyedül a Liget-projektet megalapozó törvény visszavonásáról szóló vita szerepelt - ám csupán 36-an voksoltak a napirend megtartására, 7-en ellene, így Latorcai János levezető elnök azonnal be is rekesztette az ülést. (A vita megtartásához a képviselők több mint felének szavaznia kellett volna a napirendi javaslatról.)

A politikai vita azonban a napirend előtti felszólalásokkal így is elkezdődött. Sallai R. Benedek, az LMP képviselője felszólalásában "fanyűvőnek" nevezte a kormány magatartását, amely nem tiszteli a zöldfelületeket. A képviselő szerint a Liget-projektet sem polgári, sem nemzeti, sem keresztény értékek nem indokolják, de gazdasági érdeket sem szolgál, nem eredményez érdemi gazdasági növekedést, nem szolgálja sem a kulturális turizmus, sem a budapestiek érdekeit. A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a Liget-törvényt, gondolja újra a koncepciókat és vegye le a projektet a kiemelt beruházások sorából.


Sallai R. Benedek: a kormány fanyűvő


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy vélte: a rendkívüli parlamenti ülés is azt bizonyítja, hogy a Liget-ügy már nem a Ligetről és nem a fákról szól, hanem politikai mezőbe került, ezzel próbálnak egyesek politikai ismertséget szerezni, vagy visszakerülni a politika fő sodrába. Megjegyezte: ülést kezdeményező PM-es Szabó Tímea, nem is jelent meg a teremben. Szerinte a Liget a "főállású tiltakozók" gyűjtőhelyévé vált, a "ligetfoglalók" részéről pár száz fő védi a lepusztultságot és az igénytelenséget, a híradások szerint agresszív fellépéssel. Az államtitkár szerint az LMP-t is "dac politikai alapállás" jellemzi, mindent ellenez, ami változás. Hangsúlyozta: a projekt eredményeképpen 60-ról 65 százalékra nő a zöldfelületetek aránya a Városligetben, amely azért különleges park, mert a kezdetektől egyszerre jelen van benne a zöldfelület és a kulturális funkció.


Rétvári Bence: a Liget a "főállású tiltakozók" gyűjtőhelyévé vált


Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő szerint a Városliget beépítését ebben a formában a budapestiek háromnegyede nem támogatja. Felhívta a figyelmet arra, hogy múzeumi negyed építkezései teljesen átalakítják majd a talajvíz irányait, így ez a környező területek lakóházainak megroggyanásához vezethet. Hozzátette: a jelenlegi rombolás is közveszélyes, "összevissza hull az azbeszt".

Szerinte ugyanakkor a Liget-projekt nem egyszeri ügy, hanem egy működési modell: egy gyenge fővárosi vezetés és egy még gyengébb, de annál erőszakos kormány magatartásának modellje. "Önök a kopasz-kormány uralkodóinak tekintik magukat, akik ha már más eszköz nincs erőemberekkel érik el céljukat" - mondta a képviselő, aki szerint nem normális, hogy "ki tudja milyen alkalmazásban álló kopaszok" rendőröket utasítanak és tüntetőket vernek. Mi lesz a következő lépés, legközelebb a hadsereget vagy a Terrorelhárítási Központot vetik be, hogy megtartsák hatalmukat? - tette fel a kérdést.


Kunhalmi Ágnes: "Önök a kopasz-kormány uralkodóinak tekintik magukat".


Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Kunhalmi Ágnest arra szólította fel, hogy elsősorban az ország valós jövőképével foglalkozzon.


Tuzson Bence: valódi problémákkal foglalkozzanak


Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy vélte: a Liget egyes részei jelenleg egy "gigantikus romkocsmához" hasonlítanak, ezért rendbe kell tenni a területet úgy, hogy az emberi kultúra teljesítménye és a zöldfelület is meglegyen. A képviselő a természet és a kulturális értékek harmóniáját hangsúlyozta és a millenniumi építkezésekhez hasonlította a Liget-beruházást, amelyben szerinte nincs környezetvédelmi probléma.


Harrach Péter: a Liget egyes részei jelenleg egy "gigantikus romkocsmához" hasonlítanak


A jobbikos Szilágyi György úgy vélte, ha a kormánypárti politikusok bejöttek volna az ülésre, akkor a Liget-projekttel kapcsolatban felmerült kérdések mellett arról is beszélhettek volna, hogy Magyarországnak "maffiakormánya van-e vagy sem". Szerinte arról is szót ejthettek volna, hogy a kormány egyik minisztere valóban kapott-e 10 millió forintot Portik Tamástól vagy sem, illetve négymillió forintot egy teraszengedélyért Vizoviczki Lászlótól. Azt is firtatta, hogy az ügyészség miért nem nyomoz ezekben az ügyekben.


Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt napok tragikus eseményei bebizonyították a ma már mindenki számára nyilvánvaló tényt: összefüggés van az Európát terhelő migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása között. Kósa a Liget-projektet nem említette felszólalásában.


Németh Zsolt; Kósa Lajos

Kósa Lajos: a Ligetről nem, csak a menekültekről beszélt