Kúria: Új eljárás a lúgos orvos ügyében

Fotó: DPA / Heiko Wolfraum

-

Az első- és a másodfokú döntés között a bűnösség kérdésében is volt eltérés.


Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla határozatát és új másodfokú eljárást rendelt el a Kúria annak az orvosnak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2013-ban bántalmazta és lúggal leöntötte volt barátnőjét.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt 4 év börtönre ítélte a vádlottat, mellékbüntetésként pedig 5 évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Idén márciusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a súlyosabban büntetendő életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért 9 év szabadságvesztés ítélte, továbbá végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.

Az ügyészség súlyosításért, a védelem megalapozatlanság miatt az ítélet hatályon kívül helyezéséért és új elsőfokú eljárás lefolytatásáért fellebbezett. Miután az első- és a másodfokú döntés között a bűnösség kérdésében is volt eltérés, lehetőség nyílt a Kúria harmadfokú eljárására, amely kedden új eljárásra utasította a Fővárosi Ítélőtáblát.