Kúria: részben téves ítéletet hirdettek a gyöngyöspatai romák ügyében

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A bíróság csak részben marasztalta el a rendőrséget.


A Kúria szerda délután azt a megdöbbentő hírt közölte azt MTI-vel, hogy a legfőbb bírói fórum részben tévesen hirdette ki ítéletét a Társaság a Szabadságjogokért a rendőrség ellen indított perében.

A TASZ a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése érdekében, az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot. A szervezet szerint ugyanis a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat. Egyrészt elmulasztott megfelelően fellépni szélsőséges szervezetekkel szemben, másrészt szabálysértési bírságolási gyakorlata hónapokon át részrehajló volt a romák hátrányára.

A TASZ a perben azt szerette volna elérni, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes, sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

A perről érdemes elolvasni az Abcúg cikkét.


Részben megváltoztatta

Az elsőfokú bíróság ítélete mindkét kereseti kérelmet illetően a TASZ-nak kedvező döntést hozott, a másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor a keresetet mindkét kérelmet illetően teljes egészében elutasította. Ezután fordult a TASZ felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.

A Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta. Azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A Kúria a rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és helyben hagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is.

A másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet azonban a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

„Ugyanakkor a kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja” – áll a Kúria szerdai közleményében.