Kúria - Kész: 1-1

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

Két Kész Zoltán független képviselő által benyújtott népszavazási kérdésről döntött a Kúria, a polgármesterrokonok cégeit nem lehet népszavazással korlátozni, a kampányfinanszírozás átalakításáról viszont dönthet a nép.


A Kúria szerint nem lehet népszavazást tartani arról, hogy a polgármesterek hozzátartozóinak tulajdonában lévő szervezetek részvételét korlátozzák-e a közbeszerzési eljárásokban.

Kész Zoltán még december 21-én nyújtotta be a kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB). Nem minden közbeszerzésből zárta volna ki a rokoni cégeket, csak a 100 millió forint felettiekből. Az NVB megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel szerinte ez túl nagy kört érint, ugyanis egy darab részvénytulajdon esetén is buknák a cégek a lehetőséget. Vagyis, nemcsak a hozzátartozót korlátozná, hanem mindenki mást is, aki az adott társaság tagja.

Az NVB szerint a kérdés nem is volt egyértelmű. A határozat ellen Kész fellebbezést nyújtott be, a Kúria viszont elutasította azt. A bíróság egyetértett az NVB-vel abban, hogy a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű, ezért az ív nem hitelesíthető. Az egyéb indokokat így már nem is vizsgálták.


Ami viszont átment

A kampányfinanszírozás átalakításáról viszont elkezdődhet az aláírásgyűjtés, miután a Kúria jogerősen helybenhagyta a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozatot.

Kész arról kezdeményezett népszavazást, hogy az országgyűlési választáson induló pártok fizessék vissza az állami kampánytámogatást, ha nem érték el a 2 százalékot. Sok kamu - vagy legalábbis a választásra gyorsan gründolt párt - indult, viszonylag kis befektetéssel elég nagy pénzekhez lehetett jutni.

A kérdést az NVB is hitelesítette, de azt a határozatot is megtámadták.

A szervezőknek 120 napja van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, ám kérdés, hogy mikorra aktuális lesz a népszavazás, nem változik-e a szabály. Gulyás Gergely fideszes politikus ugyanis egy konferencián azt mondta, apróbb pontokon változhat a választási törvény, a pártok kampánytámogatását hozta fel példaként.