Kúria: az MSZP kezdheti az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltzárról

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két határozatát: az Erdösi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését megtagadta, a Nyakó István által benyújtott aláírásgyűjtő ívet pedig hitelesítette.


A Kúria szerdán meghozott két döntésében felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság határozatait, amelyeket az a február 23-án a Nemzeti Választási Irodába benyújtott két kérdés tárgyában hozott.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2017. számú határozatát megváltoztatta, és az Erdösi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését megtagadta. A döntése meghozatalakor figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdösi Lászlóné nem személyesen járt el, figyelembe vette az előtérben történt eseményeket és azt, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdösi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést – közölték.

Az előtérben történtekről a Kúria álláspontja az, hogy


a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdösi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdösi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem.


A Kúria másik döntésben a Nemzeti Választási Bizottság 17/2017. számú határozatát változtatta meg, és hitelesítette a Nyakó István által benyújtott aláírásgyűjtő ívet.

Az ív a következő kérdést tartalmazza:


Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A Kúria úgy ítélte meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotó egyértelműség követelményének megfelel, és nem ütközik az Alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se – közölte a legfőbb bírói testület.

Mivel a Kúria döntése után megkezdődhet az aláírásgyűjtés, a tárgykörben nem nyújtható be újabb kérdés.


Erdősiné rövid ö-vel

A Kúria döntésében Erdősi Lászlóné neve rövid ö-vel szerepel, éppen úgy, ahogy a Nemzeti Választási Bizottság határozatában is. A hölgy ugyanis ezen a néven adta be népszavazási kezdeményezését, bár férje, Herceghalom polgármestere, hosszú ő-vel írja a nevét.

Hogy az ékezetet ki tévesztette el, azóta sem derült ki, mindenesetre az NVB ragaszkodott ahhoz, hogy a név rövid ö-vel helyes.

Az MSZP-sek egyébként hétfő reggel 6 óta őrt álltak az NVI épülete előtt, hogy ha a Kúria elutasította volna mindkét kérdés hitelesítését, újabb kérdést nyújthassanak be. Nyakó István és Lukács Zoltán szerda reggel 6-kor már az épületnél várakoztak, majd a Kúria döntése után Lukács így kommentált a Facebookon: „Győztünk! .. Most jön a java!”


Győztünk! Nyakó Pista kérdését átengedte a Kúria! Most jön a java! Mindenkinek nagy köszönet!

Közzétette: Lukács Zoltán – 2016. április 5.

Likács azt mondta a várakozó újságíróknak: jogállami döntés született, az MSZP pedig azt szeretné, ha közös aláírásgyűjtési kampány lenne a bérplafonnal és a földügyi népszavazási kezdeményezéssel együtt. Utóbbi kettőben már megkezdődött az aláírásgyűjtés.