Kurdokat támadtak a törökök

Fotó: AFP / GEORGE OURFALIAN

-

Török harci repülőgépek támadták meg a kurd fegyveresek állásait az ország délkeleti részén, a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nyolc harcosa meghalt - közölte csütörtökön egy helyi kormányzati tisztviselő.


Hakkari tartomány illetékesének közleménye szerint a PKK fegyveresei szerdán az iraki határ közelében tüzet nyitottak a török katonák őrhelyére a hegyvidéki Cukurca területen, a támadást követően tűzharc bontakozott ki. A török hadsereg pilóta nélküli repülőgépet, drónt küldött a területre, amely felderítette a fegyvereseket, majd F-16-os harci gépek légicsapásokat mértek a kurdok állásaira. A harcban egy török katona megsebesült, őt kórházba szállították.

Mintegy negyvenezer ember halt meg eddig a PKK 1984-ben a török állam ellen indított felkelésében. Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terroristacsoportnak minősítette a PKK-t.

A kurdok és a török állam között kötött fegyverszünet 2015 júliusában összeomlott, és újra véres harcok kezdődtek a török biztonsági erők és a PKK szélsőségesei között az ország délkeleti, főként kurdok lakta térségében.