Kurdokat bombáznak a törökök

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia által ellenőrzött területet bombázta szerda késő este a török légierő Szíriában, Aleppo várostól északra – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség a török haderő közleményére hivatkozva.


A beszámoló szerint a légicsapásokban 160-200 kurd fegyveres meghalt, továbbá megsemmisült 18 kurd célpont, köztük lánctalpas páncélkocsik, óvóhelyek, fegyver- és lőszerraktárak, valamint parancsnoki épületek is.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson egy 5 ezer négyzetkilométeres területet az általa terrorszervezeteknek minősített fegyveres csoportoktól, köztük a dzsihadista Iszlám Államtól és az YPG-től.

Észak-Szíriában a kurdok különálló tömbökben élnek, az YPG pedig éppen a jelenlegi török katonai beavatkozás helyszínén törekszik ezek egyesítésére. A kurd harcosok mozgása egyrészt akadályozza a biztonsági övezetről alkotott török elképzeléseket, másrészt Ankara tart az YPG térnyerésétől, mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbséget.

Az YPG ugyanakkor Törökországhoz hasonlóan az Egyesült Államok legfőbb szövetségesei közé tartozik Észak-Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban.