Kurd városvezetőket csuktak le Törökországban

Fotó: AFP / YASIN AKGUL

-

A kurd felkelők pedig 11 vámtisztet raboltak el két nappal ezelőtt.


Kurd többségű délkelet-törökországi városok autonómiát szorgalmazó vezetőit börtönözték be vasárnap az Anadolu hírügynökség jelentése szerint. Mindannyian a kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) tagjai, azzal vádolják őket, hogy „megpróbálták lerombolni a nemzeti egységet és az ország integritását”.

Ugyancsak vasárnap a hadsereg arról számolt be, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet fegyveresei két nappal ezelőtt elraboltak tizenegy vámtisztet az iráni-török határon fekvő Kapikoy átkelőnél.

Selahattin Demirtas, a közelmúltbeli parlamenti választások egyik nyertesének számító kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) elnöke feltételek nélküli fegyverletételre szólította fel a PKK-t szombaton. A pártelnök szerint az erőszak fellángolása a polgárháború kitörésének valós kockázatát hordozza magában Törökországban.


A PKK-nak le kell tennie a fegyvert, s fel kell hagynia a pokolgépes támadásokkal a városokban és a hegyekben

– jelentette ki a politikus. „Számunkra nincs más lehetséges megoldás” – tette hozzá.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után kiújultak az összecsapások a július 20-i suruci merénylet óta. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számlájára írt terrorakció kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők tagjai ellen. Erre válaszul a török légierő július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

A biztonsági erőknek legalább ötven tagja vesztette életét a harcokban, a török hadsereg pedig állítása szerint több mint nyolcszáz kurd lázadóval végzett a művelet kezdete óta. A kiújult erőszakcselekmények az összeomlás szélére sodorták a Recep Tayyip Erdogan elnök által 2012-ben megkezdett tárgyalási folyamatot, bár hivatalosan egyik fél sem állt fel a tárgyalóasztaltól. A PKK korábban évtizedeken át felkelést vezetett a török kormány ellen.