Kurd és arab milíciák fogtak össze USA támogatással Szíriában

-

A Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia szövetségre lépett több ellenzéki arab fegyveres csoporttal, így megalakult a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció.


Az SDF vasárnap esti közleménye szerint – melyet hétfőn idézett a Reuters brit hírügynökség –ezek a szervezetek alakítottak ki katonai koalíciót az Egyesült Államok támogatásával:

  • az YPG,
  • annak női ága, az YPJ,
  • a négy fegyveres csoportból álló Szíriai Arab Koalíció (SAC)
  • és a Szíriai Asszír Katonai Tanács (CMSS)
Az YPG korábban már harcolt ezeknek a csoportoknak az oldalán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen.

Az új koalíció megalakulását azzal indokolták, hogy a háború sújtotta közel-keleti országban végbement politikai és katonai fejlemények fényében szükség van egy egységes „nemzeti” katonai erőre a Szíriában élők számára. A szervezethez azok a szíriaiak tartoznak, akik szabadon, elkötelezetlenül, méltósággal és mások legitim jogainak tiszteletben tartásával szeretnének élni – áll a közleményben.

Az SDF megalakulását megelőzően az Egyesült Államok bejelentette, hogy átalakítja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erők kiképzési programját, nagyobb hangsúlyt helyezve a kurd alakulatokkal folytatott együttműködésre. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter közölte, hogy Washington „nem volt elégedett” a kongresszusi körökben is sokat bírált, egyes képviselők által kudarcnak nevezett 500 millió dolláros szíriai kiképzési program kezdeti eredményeivel, és az amerikai kormány már hetek óta dolgozik annak javításán.

A Pentagon szóvivőjének elmondása szerint az amerikai hadsereg folytatja az általa kiválasztott felkelők felfegyverezését, ennek felgyorsítása érdekében azonban a fegyvereket és a lőszert biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a felkelők „alapszintű” katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.