Kuncog a forint a zsebünkben a fordulatos görög sztorin

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Az Európai Unió már megegyezést sejtet a görögökkel, miközben újabb pénzt pumpál a görög bankokba, ettől pedig a forint is erősödik.


Az Európai Bizottság gazdasági biztosa azt mondta, hogy jó irányba mutatnak az athéni kormány megállapodási javaslatai az államcsőddel fenyegető adósságválság ügyében. „Egy megállapodás alapjait jelenhetik, de ez azt jelenti, hogy van még miről tárgyalni” – mondta Pierre Moscovici az Europe1 francia kereskedelmi rádióban adott interjúban.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vasárnap, egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia miniszterelnökkel és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben tett új javaslatot a törlesztési válság megoldására.

„A görög kormány, azt hiszem, végre megértette, hogy konkrét és erős ellenjavaslatokat kell benyújtania” – mondta az EU-biztos. Moscovici emlékeztetett arra, hogy a görög adósságválság miatt már több alkalommal is tartottak nagyon fontosnak minősített rendkívüli uniós csúcstalálkozót, de „ezúttal ez döntő lesz”.

A rendkívüli csúcs oka, hogy az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Ennek azonban feltétele a görög állam kiadásainak, köztük a nyugdíjkifizetéseknek a további csökkentése.


A görögök menekítik a pénzüket

Az Európai Központi Bank fél éven belül már harmadszor emelte azt az összeget, amelyből a görög bankok hívhatnak le pénzt, ha bajba kerül a fizetőképességük. A görögök ugyanis gyorsuló ütemben menekítik ki az eurójukat a bankokból. A múlt héten a görög betétkivonás nagysága mintegy 4,2 milliárd euró volt.

A görög adósságkérdés megoldásának reményére azonban erősödtek a vezető európai tőzsdék. A kereskedés első két órájának végén a kezdeti nyereség tovább nőtt, 11 órakor a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, a FTSE-100 index 1,14 százalék, Frankfurtban a DAX30 2,96 százalék, Párizsban a CAC40 pedig 2,93 százalék pluszban állt.

Ezt megérezte a forint is. Az euró árfolyama már két hónapos mélyponton, 313,50 forintos szint közelében állt, amikor megkezdődött az erősödés, és dél körül már csak 311,50 fölött volt valamivel.