Külügy: a Tunéziában nyaralók biztonságban vannak

-

A minisztérium közleménye szerint a tunéziai üdülőzónákban nem érzékelhetők a rendkívüli állapot közvetlen hatásai. Ugyanakkor a Konzuli Szolgálatnak van egy sor jó tanácsa is.


A tunéziai üdülőzónákban a rendkívüli állapot közvetlen hatásai nem érzékelhetők – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-hez szombaton este eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban, hogy Tunéziában az államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki. A tengerpartokon július másodikától a biztonsági erők fegyveresei teljesítenek szolgálatot, az ő megjelenésük zavart nem okoz, megnyugtató módon hat – olvasható a tárca közleményében.

A Külügy szerint a tunéziai lépés célja és motivációja a megelőzés, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni urbanizált övezetekben a biztonság és stabilitás fenntartásához (állampolgárok, objektumok védelme, műveletek végrehajtása), vagyis az intézkedés elsődleges célja a biztonság fokozása.

A Konzuli Szolgálat honlapján már korábban is azt írta: Tunézia fenyegetettsége a kedvezőtlen regionális folyamatok hatására növekedett. Az iszlám böjti hónap, a ramadán július 18-ig tartó időszakában, majd az azt következő néhány hétben pedig a kockázati szint nem csökken. A Konzuli Szolgálat nem tanácsolja az utazást az ország egyes részeibe, illetve kifejezetten eltanácsol az egyéni utazástól.Tunézia a külügy szerint a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik.