Kultúrsznobot kreálnának a futballdrukkerekből

Fotó: Getty Images / Topical Press Agency

-

A firenzei és római polgármester közös kezdeményezésére a futballstadionba vásárolt jeggyel ingyenes belépést kaptak Firenze városi múzeumaiba a csütörtök esti Fiorentina–AS Roma labdarúgó-mérkőzés szurkolói.


A sport és a kultúra találkozásáról szól Ignazio Marino római főpolgármester és Firenze első embere, Dario Nardella kezdeményezése. A Fiorentina és az AS Roma szurkolói a két csapat közötti találkozó hetében a mérkőzésre vásárolt jeggyel látogathatják a helyi önkormányzatok által működtetett múzeumokat. Az Európa Liga nyolcaddöntős meccse döntetlennel végződött.

A mérkőzés napján, csütörtökön mintegy száz firenzei és római szurkoló élt a lehetőséggel, és meglátogatta a Firenze egyik jelképének számító Palazzo Vecchio reneszánsz palotáját. A szurkolókat maga Dario Nardella firenzei polgármester vezette végig a termeken. Hasonlóan ingyenes lesz a belépés a két csapat drukkereinek az olasz főváros által fenntartott múzeumokba is a március 19-i visszavágót kísérő napokban. A két csapat szurkolói többek között ingyen tekinthetik meg a Capitoliumi Múzeumokat is.


A szurkolás és a művészet tisztelete nem mond ellent egymásnak. Ezzel a kezdeményezéssel akarjuk feledtetni a barbár rongálást, melyet a Feyenoord szurkolói követtek el Rómában

– hangoztatta Ignazio Marino, Róma főpolgármestere. Az Európa Liga februári fordulójában a holland csapat drukkereinek Rómába érkezett csoportja sörösüvegekkel és dobozokkal dobálta meg a Spanyol lépcsőnél álló 17. századi kutat. A műemlék több mint száz ponton sérült meg. A kútban okozott kárt 1,2 millió euróra (több mint 360 millió forintra) becsülték.