Különvonattal viszik a menekülteket Salzburgba és Bécsbe

-

Salzburgba megy majd a Magyarországról érkező első menekültekkel az a különvonat, amely már beállt a nickelsdorfi állomásra - mondta el az osztrák hírügynökségnek szombaton kora reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A már előkészített második szerelvény pedig a bécsi Westbahnhofra viszi majd az arra felszállókat - tette hozzá.


Egyelőre két vonatot terveztek be biztosra - mondta a szóvivő. Meg kell várni a fejleményeket, hogy kiderüljön, mi a reális helyzet.


Werner Fasching, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök helyettese hajnalban azt mondta, a Magyarország felől buszokkal Ausztriába érkező menekülteket egy különvonattal a bécsi Nyugati pályaudvarra (Westbahnhof) viszik Nickelsdorfból (Miklóshalma). A vonat indítását eredetileg reggel 6 órára tervezték. A burgenlandi főkapitányság további vonatok indításával is számol - mondta.

Hans Peter Doskozil tartományi rendőrfőnök közlése szerint az osztrák rendőrök a határ magyar oldalán, egy régi buszpályaudvarnál várták be a menekültekkel érkező buszokat, hogy Ausztriában a megfelelő helyre kalauzolják azokat. Információi szerint 50-60 autóbusz érkezhet. A menekülteket a magyar oldalról vagy a nickelsdorfi vasútállomásra, vagy Nova Rock Halléhoz viszik. (Ez utóbbi egy eredetileg fesztiválsátornak felállított befogadóhely.)

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, és megállapodtak, hogy a kialakult szükséghelyzetre tekintettel átengedik a menekülteket. Egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.