Különvonatokat indítanak a németek a szíreknek Magyarországról

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az ARD bécsi stúdiója úgy tudja, Németország chartervonatokat küld Magyarországra, hogy a szír menekülteket elvigyék. Később cáfolták ezt.


A bajor tévétársaság hírszerkesztője írta ki Twitter-oldalára, hogy az német közmédia, az ARD bécsi irodája úgy tudja, Németország chartervonatokat küld Magyarországra, hogy elvigyék a szír menekülteket.Ezt kérte a német államtól a Baloldali Párt (Die Linke) politikusa, az Európa Tanács tagja, Annette Groth is vasárnap azután, hogy a Keleti pályaudvaron felkereste a menekültek tranzitzónáját.

Hétvégén a pályaudvaron menekültek tüntettek, hogy engedjék őket a magyar hatóságok továbbutazni.

A szírek már csak azért is kérik ezt, mert Angela Merkel kancellár a múlt héten bejelentette, a szíriai menekültek esetén felfüggesztették a dublini egyezményt, így közülük senkit sem toloncolnak vissza abba a tranzitországba, ahol belépett az EU-ból.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek hétfő reggel azt mondta, a magyar kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban.


A problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben. Az erről szóló híradások azok, amelyek az uniós jogszabályokkal szemben reményeket keltenek az illegális bevándorlók között és ez a nem tisztázott helyzet az, amely jelenleg sokszor átláthatatlan és nehezen kezelhető körülményeket hozott létre. Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet

Később kiderült, a hír nem igaz. A Budapestről Münchenbe tartó vonatok órákat álltak az osztrák határon, végül átengedték azokat. Kiderült, csak azok a menekültek mehetnek Ausztriába, akik nem adták be menekültkérelmüket Magyarországon.


Közben Angela Merkel német kancellár pontosította a szírekre vonatkozó német álláspontot.