Különös bravúr a magyar selejtezőcsoportban

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A görög fociválogatott úgy járt, mint a magyar: a harmadik szövetségi kapitányt nevezték ki az élére a mostani selejtezősorozatban. Sergio Markariánt Kosztasz Canas váltotta.


Ritkaság, amikor egy Eb- vagy vb-selejtező kampányban három szövetségi kapitány is irányít egy válogatottat. A mostani sorozatban viszont két csapatnál is ez történt az F csoportban. Péntek este Kosztasz Canast nevezték ki a görög válogatott élére, pedig az elődjét, Sergio Markariánt is csak februárban nevezték ki.

Markarián már július 21-én jelezte, hogy távozni akar, de lemondását akkor nem fogadta el a helyi szövetség. George Gkircikisz elnök két és fél hete úgy fogalmazott: változatlanul hisz az uruguayi edzőben. Pénteken mégis közös megegyezéssel szerződést bontottak.

Az uruguayi edző februárban Claudio Ranieritől vette át a csapatot, aki a Feröer-szigetek elleni hazai vereség után mondott le. Markariánra hasonló sors várt: két tétmeccset húzott ki a kispadon, a második a feröeri vereség volt.

Meglehet, ezzel még nincs is vége a görög drámának, ugyanis a korábbi U21-es tréner Canast is csak ideiglenesen nevezték ki. Pedig az edzőváltás nem old meg semmit: a görögök hat meccs után két ponttal sereghajtók a csoportban, már a pótselejtezőre is csak elméleti esélyük van.


A magyar hármas

A magyar válogatott Pintér Attilával vágott neki a selejtezőknek, ám két meccs után Dárdai Pál váltotta. Dárdai később a Herthánál is átvette a felnőtt csapatot az utánpótlás helyett, a pluszmunkát pedig idén nyárig engedte neki a klubja. Utódja, a Canashoz hasonlóan az U21-esektől érkező Bernd Storck szeptember negyedikén, Románia ellen mutatkozik majd be.

A görög-magyar meccs az utolsó fordulóban, október 11-én lesz.


Az F csoport állása hat forduló után

1. Románia 14 pont
2. Észak-Írország 13
3. Magyarország 11
4. Feröer-szigetek 6
5. Finnország 4
6. Görögország 2