Különórán is zaklattak diákot Pannonhalmán

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Czimbal Gyula

-

Ez az ügy is elévült.


A tavaly a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban kirobbant a botrány után - miután kiderült, az egyik atya „illetlenül” ért a diákokhoz - itt egy újabb ügy, ugyanonnan: egy volt pannonhalmi diák panasszal élt egykori tanárával szemben, annak viselkedése miatt -írja az Index. Az eset még 1996-ban történt, egy különórán. Az egészet egy szűk körű sajtótájékoztatón mesélte el az iskola.

A panaszbeadványban megnevezett atya vállalta a felelősséget, Várszegi Asztrik főapát kérésére tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen, elismerve, hogy amit a volt diák állít, igaz. Az ügyészség megállapította, hogy a szerzetestanár


tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg,

de az ügy elévült, így nincs büntetőeljárás.

A rengeteg visszaélés miatt a Vatikánban ezek az ügyek nem évülnek el, így egyházi eljárás végigment - írja az Index. Menet közben egyébként ugyanezen szerzetes ellen újabb írásbeli bejelentés érkezett.

Sok részlet homályos, nem tudni, a szerzetes pontosan mit követett el, összesen hány diák lehet érintett. A panaszosok nyilatkozata alapján úgy tűnik, a Hittani Kongregáció „vezeklő büntetést” rótt ki a szerzetesre, aki a döntésben foglaltaknak megfelelően visszavonult a nyilvánosságtól, a külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, kisegítő lelkészként dolgozik. Bocsánatot kért, és bízik Isten irgalmában.

A bejelentést tevők az ügyet ezzel lezártnak tekintik.