A különleges ügyész nem nyomozhat tovább az államfő ellen

Fotó: MTI/EPA/KYODONEWS / KIM MIN HI

-

Nem hosszabbította meg a dél-koreai államfőt érintő korrupciós botrányt vizsgáló különleges ügyészség megbízatását Hvang Kjo Ahn ideiglenes elnök.


A különleges ügyészség mandátuma hetven napra szól, február utolsó napján, kedden jár le. Hvang szóvivője, Hong Kvon Hui közölte, hogy az ideiglenes elnök „nagyon nehéz döntést hozott”, és hosszú mérlegelés után úgy határozott, az ország stabilitása szempontjából az lenne a legjobb, ha a különleges ügyészség nyomozása nem folytatódna, és az ügyészség venné át az ügyet.

A Yonhap hírügynökség szerint a döntés kihozta a sodrából a liberális ellenzéket és a Pak Gun Hje felfüggesztett államfő távozását követelőket, de csillapította a kormányzó konzervatívok indulatait, akik politikailag elfogultnak tartják a vizsgálatot.

Röviddel a bejelentés után a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Demokratikus Párt (DP) bejelentette, hogy három másik ellenzéki párttal összefogva indítványozni fogja Hvang Kjo Ahn ideiglenes elnök – egyben miniszterelnök – menesztését. A párt egyik illetékese szerint Hvang „a köztársaság történelmének legrosszabb döntését” hozta meg, amelyre úgy fognak emlékezni, hogy „szembemegy a jogállamisággal, és Pak Gun Hje bűncselekményeit szolgálja”.

A különleges ügyészség azt kérte, hogy az ideiglenes elnök hosszabbítsa meg – legfeljebb egy hónappal – a vizsgálatot, mert még nem tárta fel teljesen az ügyet, és nem is hallgatta ki a botrányban érintett Pak Gun Hje államfőt.

A tavaly októberben kirobbant korrupciós botrány kulcsszereplője Csoj Szun Szil, az elnök közeli barátja. Csojt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy beleszólása volt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat jelentős összegeket sajtolt ki nagyvállalatoktól, köztük a Samsung Electronicstól (több mint 36 millió dollárt, mintegy 10 milliárd forintot), és a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták.

A dél-koreai parlament december 9-én úgy döntött, hogy megindítja a Pak leváltását célzó eljárást, felfüggesztették őt tisztségéből, de a végső szót az alkotmánybíróságnak kell kimondania. Ha az alkotmánybíróság helybenhagyja a parlament döntését, azzal véglegessé válik Pak Gun Hje leváltása.

A Csoj ellen indított eljárásban a korrupciós ügyletek feltárására megalakított különleges ügyészség bűnrészesként nevezte meg az államfőt, aki megbízatása megszűnéséig a törvények fölött áll, ezért nem indítható ellene bűnvádi eljárás.

A különleges ügyészség vád alá helyezte vagy letartóztatta a politikai és gazdasági elit több képviselőjét, köztük a Samsung-csoportot irányító Li Dzse Jongot is.